Lego

Lego este unul dintre cele mai utile tipuri de jucării în educaţia copilului. Pe lângă faptul că îl ajută să-şi dezvolte motricitatea fină şi creativitatea, îl poate determina să se controleze mai bine. Unele tipuri de lego necesită o atenţie mai mare, deoarece includ piese de diferite dimensiuni care trebuie asamblate după un tipar anume. Astfel de jocuri îl pot ajuta pe micuţul tău să îşi dezvolte răbdarea şi capacitatea de concentrare, ceea ce pe termen lung o să-i fie de folos inclusiv când vine vorba de activităţile şcolare sau extraşcolare. Aşadar, nu ezita să cauţi oferte Lego technic şi să-i diversifici colecţia, avansând spre modele din ce în ce mai complexe. Asamblarea lor, chiar şi împreună cu un adult, îi va oferi o satisfacţie extraordinară, care va fi corelată cu nivelul de atenţie şi implicare. 

Scaunele muzicale

Acesta este un joc foarte simplu, care îi poate mobiliza pe toţi membrii familiei. Ai nevoie doar de câteva scaune şi de telefon sau laptop pentru a pune muzică. În joc se pune cu un scaun mai puţin decât numărul participanţilor. Se dă drumul la muzică şi participanţii se mişcă dansând, preferabil în jurul scaunelor. Când muzica se opreşte, fiecare persoană trebuie să se aşeze pe un scaun. Cea care nu a reuşit să prindă un loc este eliminată din competiţie. Acest tip de joc este relevant pentru că micuţul tău poate vedea un anume tip de răspuns inclusiv din partea persoanelor eliminate. Dacă acestea sunt adulţi, atunci comportamentul lor trebuie să fie unul de acceptare a situaţiei şi de încurajare a celorlalţi participanţi la joc, astfel încât copilul să înţeleagă că un eşec este o situaţie temporară care nu îi diminuează alte reuşite sau alte calităţi. 

Semaforul

Acesta este un alt joc care se poate organiza în familie ori la diferite petreceri sau reuniuni cu alţi copii. Un copil va juca rolul poliţistului de circulaţie și se va întoarce cu fața la un perete. Ceilalți copii, care se vor afla în partea opusă a camerei, sau la o linie de start, dacă sunt în aer liber, trebuie să fie atenţi la instrucţiunile lui. Când polițistul strigă „Verde!” copiii pot avansa. Dacă polițistul strigă „Roșu!” copiii trebuie să se oprească, iar el se va întoarce ca să vadă dacă toată lumea a făcut ceea ce a spus. Dacă vreun copil este surprins în mișcare, poliţistul îl va trimite înapoi la linia de start. Câștigătorul este prima persoană care traversează camera sau spaţiul dedicat jocului și îi pasează ştafeta celui care  joacă rolul poliţistului. Aşadar, este un alt fel de joc care îi va permite copilului să înveţe să-şi controleze mişcările, atitudinea şi emoţiile şi îl va familiariza cu respectarea regulilor, dar şi a celorlalţi copii. 

Aşadar, prin joacă îţi poţi ajuta copilul să înveţe să interacţioneze cu alţi semeni, să-şi îmbunătăţească nivelul de concentrare şi atenţie şi să-şi controleze impulsurile şi comportamentul.

Sursa foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Elefant.ro