Semne că ar fi probleme

% În mod repetat, nu vrea să meargă la școală, fără să îți spună un motiv.
% Evită anumite locuri în care îl poate întâlni pe agresor.
% Observi că e mai tot timpul supărat și nu îți dai seama care este cauza.
% Își schimbă des dispoziția și se întristează din nimicuri.

► Discută cu el

Cel mai bine ar fi să discuți cu el și să afli ce se întâmplă. Alege un moment al zilei în care să aveți timp și să nu fiți deranjați. Dacă nu îl poți aborda direct, alege un film în care apare o situație similară, despre care să discutați. Întreabă-l ce părere are și cum ar proceda el dacă ar trece prin aceleași lucruri. Dacă deja ați ajuns să vorbiți despre ce se întâmplă la școală, nu îi spune tu ce ar trebui să facă. Pune-i întrebări, cum ar fi: „Dacă îți mai spune ceva băiatul ăla, ce faci?”. Dacă îți răspunde că o să-i spună că e un prost, întreabă-l, mai departe, cum crede că celălalt o să reacționeze. Da, cel mai probabil lucrurile se vor înrăutăți. Așadar, ce ar fi de făcut?

► Învață-l să-și facă aliați

Dacă este vorba de tachinare, ar fi bine să nu se enerveze și să nu dea replici pe măsură. Cea mai bună strategie este ignorarea colegului. Dacă este ceva mai serios și se ajunge la agresiune fizică, învață-l pe copil că trebuie să-i spună imediat unui profesor sau părinte, ca să ia măsuri. Mai trebuie să țină cont că cei care fac pe vitejii cu câte o victimă sunt, de fapt, lași. Nu se iau de mai mulți copii deodată, ci doar de unul. Dacă reușește să-și facă doi-trei prieteni, lupta e ca și câștigată. Dacă alții îl acceptă și nu își bat joc de el, cei care făceau asta nu vor mai avea curaj. Totodată, dacă i se cer bani, mai bine nu mai ia deloc la el. Dacă vor să-i ia un anumit obiect, cum ar fi mp 3 playerul, pe care nu e neapărată nevoie să îl aibă la școală, mai bine să-l lase acasă până la rezolvarea conflictului.

► AJUTĂ-L SĂ SE SIMTĂ IMPORTANT

Ar mai trebui și să-i reamintești că este important și valoros, pentru că, dacă a auzit de prea multe ori cuvinte care să-l demoralizeze, a început, probabil, să le și creadă. Vorbește cu el și pune-l în situația de a-și etala calitățile. În plus, cere ajutorul altcuiva în care copilul are încredere: un verișor mai mare sau un profesor. Acesta și-ar putea împărtăși și el experiențele pe care le-a avut în copilărie, și așa, cel mic nu va mai simți că este singurul care trece prin așa ceva.

Photo credit: LauraLewis23 / Foter / CC BY