1. Comunicare eficientă

Comunicarea eficientă înseamnă mai mult decât citit, scris, ascultat și exprimare orală. Înseamnă, totodată, capacitatea de a fi concis, respectuos și de a avea un impact. Aceste abilități de comunicare joacă, de asemenea, un rol important în dinamica tuturor relațiilor pe care cel mic le va avea în viitor.

Îi poţi dezvolta această abilitate purtând conversații cu el şi arătând interes pentru ceea ce face el, cum vede lumea şi ce simte. Pune-i multe întrebări şi lasă-l să-şi exprime gândurile şi emoţiile fără să intervii prea des. În plus, s-ar putea să înveți și tu ceva nou de la el!

  1. Empatia

Copilul tău ar trebui să înveţe de la o vârstă cât mai fragedă că lumea înseamnă diversitate. Acest lucru are aspectele sale pozitive, dar şi negative, de aceea empatia este esenţială pentru a-i înţelege pe ceilalţi şi a crea relaţii cu ei. Într-un mod practic, empatia înseamnă să te pui în locul celuilalt, mai ales în situații nefavorabile. Observând copiii, ne dăm seama că ei îşi pot înțelege reciproc sentimentele și acest lucru poate fi cultivat.

Îl poţi ajuta pe copil să fie mai empatic, având grijă de bunăstarea celorlalți într-un mod respectuos. De asemenea, îi poţi explica de ce alegi să te implici, de exemplu, într-o  campanie de donatii în favoarea celor vulnerabili, tineri sau bătrâni. Puterea exemplului este fundamentală în aceste cazuri. 

  1. Luarea de decizii

A judeca în mod corect o situaţie și a anticipa consecințele unei acțiuni este o abilitate esențială pentru viitorul adult. Ea poate fi dezvoltată mai ales prin joacă. De exemplu, jocurile de strategie adecvate vârstei pot fi o modalitate excelentă de a-ţi da seama cum gândeşte şi cum ia decizii copilul tău. Nu ezita să-i pui cât mai multe întrebări despre modul în care a acţionat, pentru a deconstrui procesul şi a-l învăţa să analizeze diferite aspecte ale unei situaţii. 

Totuşi, aşa cum spun psihologii specializaţi în comportamentul copiilor, cel mai bun mod pentru cei mici de a învăța cum să ia deciziile corecte este să învețe din greșelile lor. Acest lucru se datorează faptului că experimentarea consecințelor propriilor decizii ajută la deschiderea unei căi de învățare pentru deciziile viitoare. Aşadar, în mod controlat, trebuie să-ţi laşi copilul să facă şi mici greşeli.

  1. Adaptabilitate

Este secolul XXI și lucrurile se schimbă rapid. Copilul tău va trebui să fie adaptabil pentru a ține pasul cu lumea noastră aflată într-o permanentă schimbare rapidă, într-un ritm din ce în ce mai accelerat. Ajută-ţi copilul să învețe să fie rezilient și să se adapteze la diferite situații. Ceva nu a mers conform planului? Ajutați-l să-și folosească abilitățile de rezolvare a problemelor și atitudinea pozitivă pentru a înțelege cum să treacă peste asta. Dacă ajungi să renunţi la o seară la teatru, deoarece bunica nu a mai putut veni să stea cu micuţul tău, este în regulă! Este o oportunitate pentru el să învețe de la tine cum să abordeze o situaţie neaşteptată sau chiar dezamăgitoare. 

  1. Cooperarea cu ceilalţi

La şcoală, la facultate sau la serviciu, copilul tău va fi nevoit să lucreze şi să coopereze cu alţi semeni, deci, e important să ştie cum să se comporte într-o echipă. Uneori, a-i face pe copii să coopereze poate fi dificil. Dar iată câteva modalități simple de a-l învăța pe al tău cum să fie un jucător de echipă exemplar:

  • laudă-l atunci când se joacă cooperând cu alţi copii;
  • învață-l cum să-şi aştepte rândul și să ceară şi opinia celorlalţi;
  • gătitul împreună cu el poate fi o activitate distractivă și captivantă pentru a-i arăta cum funcţionează munca în echipă;
  • dacă îi place să facă mişcare şi are multă energie, înscrie-l la un sport de echipă. 

Aşadar, evoluţia şi viitorul copilului tău pot depinde într-o mare măsură de aceste abilităţi care îi sunt dezvoltate în timpul copilăriei, acasă. Ia în considerare sugestiile noastre pentru a-l ajuta pe micuţul tău să evolueze într-un adult care va şti cum să îşi construiască o viaţă împlinită.

Sursă foto: Pexels.com 

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Unitedway