Stresul, oboseala, rutina, lipsa de timp, conflictele, petrecerea a prea mult timp pe internet sau la televizor, dezechilibrele hormonale sau bolile sunt cei mai mari inamici ai vieții de cuplu”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Relația cu partenerul – o prioritate

Specialistul este de părere că îi poți combate ”printr-o planificare mai bună a vieții care face din relația cu partenerul (și, în special, cea sexuală) o prioritate”. Poate că a pune relațiile intime în program nu pare cel mai romatic lucru cu putință, dar este cu siguranță ceva util, mai ales dacă aveți o viață plină și stresantă. ”Dar obiceiul pozitiv nu înseamnă rutină”, spune Tedy Creștin și te avertizează că ”nu se obține mereu plăcere în baza aceluiași scenariu”. Ceva ce a funcționat o dată nu e sigur că vă va aduce altă dată aceeași satisfacție. De aceea, planificarea trebuie să meargă alături de disponibilitatea voastră de a inova.

Romantism și amintiri plăcute

Majoritatea articolelor din reviste recomandă variație, romantism, inițiative noi, excursii, etc. Teoria e bună, dar mult mai dificil de pus în practică. Dacă eliminăm cauzele medicale, putem lucra asupra celorlalte probleme”, observă psihoterapeutul care recomandă să va aduceți aminte ”de începutul legăturii voastre, pentru a redescoperi liantul, motivele pentru care erați atrași fizic unul de altul și pentru care ați ales sa trăiți viața împreună”. Sexualitatea nu înseamnă doar un soi de gimnatsică și nu este importantă doar partea fizică. Mai mult decât aceasta contează sentimentele care învăluie relația voastră și amintirile plăcute care pot declanșa, la rândul lor, alte momente plăcute pe care le veți petrece împreună. ”Este bine ca partenerii sa aloce timp si rabdare pentru a comunica mai mult, pentru a descoperi fantezii si scenarii noi, pentru a se apropia prin hobbyuri noi, prin excursii relaxante care pot fi finalizate cu experiente erotice”, spune psihoterapeutul.

Formă fizică bună

Cât despre partea fizică a problemei, este important așa cum am menționat mai sus și să fiți într-o stare fizică bună, să nu aveți probleme de sănătate grave sau să luați medicamente care să inhibe apetitul sexual. Sportul te ajută nu doar să te păstrezi în formă, ci și să ai un libido crescut. Pe de altă parte, se pare că ar trebui să uiți de muzica lentă și lumina difuză. Acestea scad tensiunea și pofta sexuală. În schimb, orice – de la gimnastica aerobică, o plimbare rapidă sau o repriză bună de râs îți pun sângele în mișcare. Ajută și un pahar de vin bun, dar mai mult de atât va da rezultate opuse.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Obicei pozitiv

Cei mai mulți dintre noi trăiesc în stres, sunt obosiți, nu au timp de familie și au diverse conflicte cu partenerul de cuplu. Avem tendința de a pierde ore întregi în fața calculatorului sau a televizorului. Însă dacă dorim să ne păstrăm relația, este necesar sa o întreținem. Pentru că majoritatea lucrurilor le facem în virtutea unor automatisme, ne putem forma un obicei pozitiv, din a obține plăcere prin viața noastră de cuplu. Dacă lăsăm alte reflexe să intervină, vom observa că ajungem să evitam intimitatea sexuală, care se poate transforma din plăcere în obligație. Aceasta problemă este foarte complexă și majoritatea cuplurilor se întâlnesc cu ea după o perioadă de timp. Dacă va simțiți depășiți de ea, puteți să căutați ajutorul unui terapeut specializat în psihosexologie.”

Sursa foto: Darin Kim / flickr.com