Află în continuare care sunt modurile prin care te poți pregăti financiar pentru venirea pe lume a celui de-al doilea copil. 

Gândește-te la modalități de protecție financiară

Instrumentele financiare de protecție sunt relevante indiferent de stilul tău de viață, însă odată ce familia ta se mărește, și utilitatea lor se conturează mai bine. 

Asigurarea de sănătate și cea de viață au rolul de a-ți oferi protecție financiară în circumstanțe neprevăzute, cum ar fi o problemă de sănătate, un accident casnic sau de mașină sau alte astfel de evenimente ce ar putea destabiliza financiar familia ta. Astfel, o asigurare de viață te ajută să depășești neprevăzutul, oferindu-ți o plasă de siguranță din punct de vedere financiar. 

În cazul în care ai deja o asigurare de viață, venirea pe lume a celui de-al doilea copil este ocazia perfectă pentru a-ți reevalua beneficiile asigurarii, astfel încât să rămână relevantă pentru tine și familia ta și să vă ofere acoperirile potrivite pentru voi. 

Totodată, și asigurarea pentru locuință sau alte bunuri importante reprezintă instrumente utile de protecție financiară, care vă vor permite să vă bucurați de același stil de viață chiar și atunci când apar avarii sau defecțiuni ale lucrurilor indispensabile. 

Reevaluează și ajustează bugetul 

Analizarea bugetului lunar te ajută să obții o imagine clară a veniturilor, a cheltuielilor și a posibilităților de economisire. 

Cheltuielile lunare se pot împărți în următoarele categorii: 

  • cheltuieli fixe (care nu pot fi amânate, iar valoarea acestora este relativ constantă lună de lună): rate, chirie, facturi, abonamente, asigurări, plăți recurente, bani virați în conturi de economii;
  • cheltuieli necesare, flexibile: cheltuieli pentru gospodărie, însemnând alimente, medicamente, produse de curățenie și de îngrijire personală și cheltuieli ce țin de stilul de viață.

Pentru a-ți organiza bugetul lunar, poți utiliza următoarele metode: 

  • un document Excel personalizat, în care treci fiecare sursă de venit, fiecare cheltuială și notezi sumele economisite;
  • o aplicație specială pentru monitorizarea bugetului, care te poate ajuta să nu urmărești mai bine cheltuielile. 

Economisește inteligent, din timp 

O altă metodă eficientă de a te pregăti pentru venirea pe lume a celui de-al doilea copil este economisirea inteligentă. Acest obicei ține cont de disciplină și de setarea unor obiective care să îți permită să te bucuri în continuare de stilul tău de viață: 

  • setează suma pe care dorești să o economisești lunar sau anual; 
  • analizează periodic dacă suma propusă este realistă; 
  • ia în calcul toate acțiunile concrete pe care le poți face pentru a economisi;
  • stabilește unde vei păstra banii – poți lua în calcul deschiderea unui cont de economii, a unui depozit la termen sau investirea banilor în instrumente financiare sigure pe termen lung. 

Poți economisi inteligent, implementând câteva dintre aceste sugestii: 

  • evită achizițiile din impuls, folosind regula de trei zile: pune produsul în coșul virtual de cumpărături, iar dacă după trei zile ai uitat de el, înseamnă că nu ai cu adevărat nevoie de acesta;
  • urmărește constant ofertele magazinelor preferate, mai ales dacă urmează să cumperi produse mai scumpe, cum ar fi electrocasnice sau lucruri pentru viitorul membru al familiei (scaun de mașină, cărucior, pătuț și altele); 
  • mergi la cumpărături cu o listă clară, care să te ajute să eviți cumpărături inutile și să reduci risipa; 
  • renunță la abonamente pe care nu le mai folosești sau pe care le utilizezi extrem de rar.

Implică toți membrii familiei în educația financiară

Nu în ultimul rând, este important să înțelegi că recomandările explicate anterior nu pot fi eficiente dacă nu sunt respectate de toți membrii familiei. Astfel, va fi nevoie de muncă în echipă pentru ca finanțele familiei să nu fie afectate de venirea pe lume a celui de-al doilea copil și pentru a se păstra un nivel de trai cu care toată lumea s-a obișnuit. Discută cu partenerul despre stabilirea bugetului, despre metode de economisire și de protecție financiară, și chiar și cu primul copil, dacă are vârsta necesară pentru a înțelege aceste lucruri. Este important să existe discuții deschise și să se stabilească obiective realiste, ușor de atins. 

Așadar, pentru ca venirea pe lume a celui de-al doilea copil să nu afecteze foarte mult bugetul familiei și stilul de viață deja existent, aceste sfaturi te pot ajuta. 

Sursa foto: Shutterstock 

(P) Articol publicitar realizat în colaborare cu MetropolitanLife