purple-rose-577x433

sursa foto: freebigpictures.com

 

Simbol al iubirii din toate timpurile, trandafirul este o floare cultivată încă din Antichitate. Este originar din China, din celebrul trandafir chinezesc. În urmă cu 4.000 de ani, oamenii foloseau aceste flori elegante nu numai cu scop decorativ, ci şi pentru proprietăţile lor curative. Doctorii tratau bolile pulmonare cu ulei de trandafir, iar pe cele cardiace şi de rinichi, cu sirop de trandafir.

Trandafirul la ghiveci rezistă şi iarna

Trandafirii cultivaţi în ghiveci cresc până la înălţimi de 40 de cm, iar culorile florilor sunt foarte vii şi variate. În plus, sunt rezistenţi la frig, uşor de îngrijit şi aproape tot timpul în floare. Acoperiţi bine cu frunze, ei pot sta afară chiar şi iarna. Iată câteva sfaturi foarte importante de îngrijire pentru această plantă deosebită.

Sfaturi pentru îngrijirea trandafirului

• Trandafirii iubesc lumina. Mai mult, vara, planta poate fi ţinută câteva ore şi în soare direct, însă doar dimineaţa şi seara. Dacă nu e aşezat în locuri îndeajuns de luminate, trandafirul riscă să-şi piardă florile şi o parte din boboci.

• Temperatura este, de asemenea, foarte importantă pentru buna dezvoltare a plantei. Aceasta îşi poate pierde frunzele şi florile dacă este ţinută într-o încăpere cu aer uscat. De obicei, ghivecele sunt aşezate în dreptul ferestrei, unde suferă din cauza căldurii degajate de calorifere. Cel mai bine este să ţii ghiveciul pe balcon, dacă acesta este închis. Astfel, floarea va fi ferită, iarna, de temperaturile foarte scăzute.

• Udă trandafirul regulat, astfel încât pământul de la suprafaţa ghiveciului să fie mereu reavăn. Dacă îi pui apă în exces şi ea se scurge în farfuriuţa giveciului, nu este bine să o laşi acolo, ca să nu mucegăiască. În dimineţile de vară, este bine să stropeşti puţin frunzele plantei cu apă la temperatura camerei. De asemenea, este indicat să aeriseşti în mod regulat încăperea în care îl ţii.

• Dacă vrei ca pământul trandafirului să fie menţinut mai mult timp umed, alege un ghiveci din plastic. Acesta are avantajul că nu lasă apa să se piardă prin pereţii lui. Ghiveciul din plastic nu protejează, însă, floarea de frig sau de căldură. În ghiveciul din ceramică, pe de altă parte, apa se pierde mai uşor, iar pământul se usucă mai repede. Însă planta este ţinută la adăpost de variaţiile bruşte de temperatură.

• Trandafirul înfloreşte din primăvară până în toamnă. Iarna este indicat să intre în repaus. În această perioadă trebuie udat mai rar şi ţinut la temperaturi scăzute, dar nu mai mici de 10 grade.