Rostopasca, acțiune antimicrobiană

Rostopasca mai este cunoscută și sub denumirea populară de «iarbă de negi» sau «negelariță». Extractele din această plantă au efecte remarcabile asupra unui număr mare de germeni patogeni și ajută la cicatrizarea rapidă a rănilor. Sucul galben proaspăt pe care îl obțineți prin ruperea tulpinii se aplică direct pe negi șapte zile consecutiv.”

Rostopasca, efecte asemănătoare morfinei

Pe lângă faptul că ajută la cicatrizarea rănilor, rostopasca are și alte calități utile pentru sănătate. Datorită unor substanțe pe care le conține, în uz intern și în anumite dozaje poate avea o acțiune asemănătoare morfinei. Ajută la relaxarea miocardului, a centrilor nervoși superiori și are efect sedativ. Provoacă și relaxarea musculaturii netede. Ca urmare, acționează similar unui medicament antispastic. Asupra centrilor respiratorii are acțiune stimulantă. Are și remarcabile efecte bactericide asupra unui mare număr de germeni patogeni.

Cum se administrează rostopasca

Ceai de rostopască

Pentru a prepara ceaiul de rostopască, se amestecă o linguriță de plante uscate de rostopască într-o cană de 250 ml de apă fierbinte. Se lasă totul la infuzat pentru 10 minute, după care se strecoară ceaiul și se consumă. Se poate consuma ceai de rostopască în cure de 10 zile, până la trei căni pe zi.

Pulbere de rostopască

Rostopasca se consumă și sub formă de pulbere. Pentru a obține pulberea se macină tulpina uscată. Aceasta se consumă o jumătate de linguriță pe zi, se ține sub limbă, după care se bea un pahar de apă.

Tinctura de rostopască

Tinctura se prepară din 15 linguri de pulbere de rostopască cu 400 ml de alcool la 50 de grade. Se lasă totul la macerat pentru două săptămâni, după care se conumă 20 de picături împreună cu 100 ml de apă, de trei ori pe zi, timp de 10 zile.

Cura cu tinctură poate fi urmată timp de maximum trei săptămâni, de trei ori pe zi, înainte de masă.

Cataplasmă de rostopască

50 de grame de frunze uscate de rostopască se lasă la macerat în două căni de apă caldă, după care sucul se pune într-o sticlă cu pulverizator și se aplică pe zonele afectate ale pielii. Se repetă zilnic procedura, mai ales în cazul infecțiilor pielii, timp de patru săptămâni.

Cum folosești rostopasca pentru uz intern

Faci o infuzie, din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se bea treptat în cursul unei zile.

Rostopască – contraindicaţii

Respectând dozele indicate, nu prezintă efecte secundare. Preparatele pe bază de rostopască se administrează cel mult șapte zile la rând, după care obligatoriu se face o pauză de două săptămâni. Nu se administrează în faza acută a icterelor.

Rostopasca, beneficii pentru piele

Rostopasca este renumită pentru tratarea negilor. Planta conține o formă specială de latex cu un inhibitor de cisteină proteză. Aplicarea rostopascăi ajută și în tratarea dermatitei atopice (o formă diferită de eczemă) și reduce inflamația și senzația de mâncărime.

Sursa foto: 123rf.com