Sarcina extrauterină sau sarcina ectopică se poziționează adesea în canalul care transportă ovulele din ovar către uter. Acest tip de sarcină extrauterină poartă numele de sarcină tubară. Uneori, sarcina extrauterină apare și în alte zone, cum ar fi ovarele, cavitatea abdominală sau în cervix, partea inferioară a uterului, care face legătura cu vaginul. Sarcina extrauterină sau ectopică nu se poate dezvolta normal. Ovulul fecundat nu poate supraviețui, iar țesutul care se dezvoltă pune viața în pericol dacă nu este tratat.

Sarcina extrauterină. Simptome

Este posibil ca, la început, să nu existe simptome. Oricum, unele femei care au sarcina extrauterină se confruntă de obicei cu simptomele similare sarcinii. Printre acestea se numără absența ciclului menstrual, sensibilitatea sânilor, amețeli, greață.

Dacă se face testul de sarcină, rezultatul nu iese pozitiv. Totuși, sarcina extrauterină își poate continua parcursul normal. Pe măsură ce ovulul fecundat se dezvoltă în spațiul necorespunzător, semnele și simptomele se resimt mai mult.

Semne timpurii

Adesea, primele semne ale unei sarcini ectopice sunt sângerarea vaginală ușoară și durerea pelvină. Dacă există o scurgere de sânge din canalul tubar, s-ar putea să simți o durere în umăr sau nevoia stringentă de a merge la toaletă. Simptomele specifice depind de locul în care se adună sângele și care dintre nervi sunt afectați.

Simptomele care impun măsuri de urgență

Dacă ovulul fecundat continuă să crească în canalul tubar, poate duce la ruperea acestuia. Este foarte posibil să se producă o hemoragie internă puternică. Simptomele acestei stări care pune viața în pericol pot include dureri ușoare de cap, stare de leșin și chiar coma.

Când să mergi la medic

Solicită ajutor medical de urgență dacă ai unul sau mai multe dintre simptomele menționate mai jos:

  • Durere abdominală severă, însoțită de sângerare vaginală
  • Durere de cap extremă sau leșin
  • Durere de umăr

Sarcina extrauterină. Cauze

Sarcina tubară, cea mai frecventă formă de sarcină extrauterină, se porduce atunci când ovulul fecundat se blochează pe traseul către cavitatea uterină. Și se întâmplă asta din cauză că trompa este afectată de inflamație sau sau o malformație. Dar și tulburările hormonale, precum și dezvoltarea anormală a ovului fecundat pot fi cauze ale sarcinii ectopice.

Sarcina extrauterină. Factori de risc

Iată câteva probleme care pot crește riscul apariției sarcinii extrauterine:

  • Sarcini ectopice anterioare. Dacă ai mai suferit de pe urma unui asemenea tip de sarcină, este foarte posibil să ai din nou de suferit.
  • Inflamții sau infecții. Bolile cu transmitere sexuală, precum gonoreea sau chlamidia, pot cauza inflamarea trompelor și a organelor din jur. Iar acest lucru crește riscul de a dezvolta sarcina extrauterină.
  • Tratamentele de fertilizare. Unele studii arată că femeile care au efectuat fertilizare in vitro (FIV) sau alte tratammente pentru sporirea fertilității riscă să aibă sarcină extrauterină. Și infertilitatea în sine poate fi un factor de risc.
  • Intervenții chirurgicale la nivelul trompelor. Intervențiile menite să corecteze trompele înfundate sau deteriorate pot crește riscul de sarcină ectopică.
  • Metodele contraceptive. Șansele de a rămâne însărcinată în timpul purtării unui dispozitiv intrauterin sunt infime. Totuși, dacă se întâmplă asta, este foarte posibil ca sarcina să fie extrauterină. Legarea trompelor, o metodă radicală contraceptivă, crește și ea riscul sarcinilor ectopice.
  • Fumatul. Țigările fumate chiar înaintea sarcinii cresc riscul ca aceasta să fie una ectopică. Cu cât fumezi mai mult, cu atât riscul este mai mare.

Sarcina extrauterină. Complicații

Sarcina extrauterină poate duce la ruperea trompei uterine. Fără tratament adecvat de urgență, se produce hemoragie internă care pune viața în pericol.

Sarcina extrauterină. Prevenție

Nu există nicio metodă pentru a preveni apariția sarcinii ectopice. Totuși, există căi de diminuare a riscului:

  • Limitarea numărului de parteneri sexuali și utilizarea prezervativului pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală și reducerea riscului de a dezvolta boala inflamatorie pelvină.
  • Nu fumați! Dacă sunteți fumătoare, renunțați înainte de a rămâne însărcinată.

Sarcina extrauterină. Diagnostic

Examinarea zonei pelvine ajută medicul să identifice porțiunile dureroase, consistența țesuturilor sau prezența tumorilor în trompele uterine sau în ovare. Totuși, medicul nu poate diagnostica sarcina ectopică doar prin examen ginecologic clasic. Va avea nevoie de teste de sânge și de ecografie.

Testul de sarcină

Medicul recomandă analiza de sânge gonadropină corionică umană (HCG) pentru a confirma sarcina. Nivelurile acestui hormon cresc în perioada sarcinii. Această analiză de sânge ar putea să fie reptată după câteva zile, până când ecografia confirmă prezența sarcinii, după cinci sau șase săptămâni de la concepție.

Ecografia

Ecografia transvaginală îi permite medicului să vadă localizarea exactă a sarcinii. Pentru efectuarea acestui test, se introduce o sondă fină în interiorul vaginului. Se utilizează ultrasunetele pentru crearea unor imagini din uter, ovare și trompe. Acestea sunt trimise către un monitor. Ecografia abdominală poate evalua sarcina și eventuala prezență a hemoragiei interne.

Alte teste de sânge

Un set complet de analize de sânge va scoate la iveală o eventuală anemie sau alte semne ale unor pierderi de sânge.Dacă ai deja diagnosticul de sarcină extrauterină, medicul poate recomanda verificarea grupei sanguine, în eventualitatea necesității unor transfuzii de sânge.

Sarcina extrauterină. Tratament

Un ovul fecundat nu se poate dezvolta normal în afara cavității uterine.Pentru a preveni complicațiile care pot pune viața în pericol, trebuie înlătura țesutul ectopic. În funcție de simptome și de momentul în care sarcina extrauterină este depistată, intervenția se poate face prin medicamente, chirurgie laparoscopică sau chirurgie abdominală.

Medicamente

Sarcina extrauterină timpurie, fără sângerare, se poate trata de obicei cu un medicament numit methotrexate. Acesta oprește dezvoltarea celulelor și le dizolvă pe cele deja existente. Se administreaza prin injectare. Este foarte important ca diagnosticul să fie precis înaintea administrării medicamentului. După injecție, medicul va mai recomanda o hemoleucogramă, pentru a stabili dacă tratamentul a fost eficient și dacă mai este necesară o nouă administrare.

Proceduri laparoscopice

Salpingostomia și salpingectomia sunt două proceduri chirurgicale laparoscopice folosite pentru ttratarea anumitor tipuri de sarcină ectopică. Se face o mică incizie în abdomen. Apoi, medicul introduce un instrument special echipat cu o cameră video numit laparoscop, pentru a vedea imaginea trompelor.

 

Chirurgie de urgență

Dacă sarcina ectopică provoacă hemoragie puternică, este nevoie de intervenția chirurgicală clasică. În anumite cazuri, trompa afectată poate fi salvată. De obicei, însă, trompa ruptă trebuie să fie scoasă.

Cum te pregătești pentru vizita la medic

Dacă apar sângerări vaginale sau dureri abdominale, trebuie să-ți suni medicul. Îți va spune să vii la cabinet sau să apelezi la serviciile de urgență.

Oricum, este nevoie de intervenția imediată a unui specialist.

Ce poți face tu

Îți poate fi de ajutor o listă cu întrebări pe care să i le adresezi medicului înainte de a merge la cabinet. Iată câteva dintre ele:

  • Ce fel de investigații medicale trebuie să fac?
  • Ce opțiuni de tratament ams?
  • Ce șanse mai am să obțin o sarcină sănătoasă pe viitor?
  • Cât timp ar trebui să aștept înainte de a încerca să rămân însărcinată din nou?
  • Va trebui să iau anumite măsuri speciale de precauție dacă voi rămâne din nou însărcinată?

La ce să te aștepți de la medic

Dacă nu ai nevoie de tratameny de urgență și nu ai primit încă diagnosticul de sarcină ectopică, medicul va discuta cu tine despre istoricul tău medical și depre simptome. Ți se vor pune multe întrebări legate de menstruație, fertilitate și starea de sănătate în general.

Menstruația

  • Când a fost ultima menstră?
  • DAi observat ceva ciudat la ultimul ciclu mestrual?

Sarcina

  • E posibil să fii însărcinată?
  • Ai făcut un test de sarcină? Dacă da, a ieșit pozitiv?
  • Ai mai rămas însărcinată? Dacă da, cum au evoluat?
  • Ai urmat vreodată un tratament de fertilizare?
  • Ai în plan să rămâi însărcinată pe viitor?

Simptome

  • Ai dureri? Dacă da, unde anume se localizează?
  • DAi sângerări vaginale? Dacă da, se aseamănă cu cele din perioada menstruație?
  • iAi senzație de amețeală sau de confuzie?

Istoricul medical

  • Ai suferit vrei intervenție chirurgicală în sfera reproductivă, inclusiv legarea trompelor?
  • Ai avut vreo boală cu transmitere sexuală?
  • Te afli sub tratament pentru alte afecțiuni?
  • Ce fel de medicamente iei în mod curent?