La fel ca în oricare post din an, acum sunt interzise petrecerile de orice fel, nunțile și serbările, căci într-o perioadă de smerenie ca aceasta nu are ce căuta veselia. Până şi serviciile divine din timpul Păresimilor sunt mai sobre şi îndeamna la smerenie, întristare şi căinţă. E vremea spovedaniei, a milosteniei și a pocăinței.

Cum se ține Postul Mare

Conform tradiţiei bisericeşti, în Postul Mare, de luni până vineri inclusiv, se mănâncă numai hrană uscată, o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin. Lunea şi marţea din prima săptămână a Postului, precum şi lunea, marţea, miercurea, vinerea şi sâmbăta din Săptămâna Mare trebuie să ne abţinem total de la mâncare şi băutură, cel puţin până la apusul soarelui, când avem voie să mâncăm puţină pâine şi să bem apă. În toate zilele de miercuri din Post nu se mănâncă decât seara, doar pâine şi legume fierte, fără ulei. Postul alimentar este completat, obligatoriu, de abstinenţa de la plăcerile trupeşti şi de o conduită morală impecabilă. Cărțile bisericești spun că omul a fost alungat din rai din cauza lăcomiei, din dorinţa de a mânca fructul oprit. Cine e prea sătul, e incapabil să se roage din adâncul sufletului, căci pântecul pune stăpânire pe creier, pe conştiinţă, iar Duhul Sfânt nu mai are loc să intre.

Despovărează-te de păcate!

Unul dintre cele mai importante momente ale pregătirilor de dinaintea Sfintelor Paşti este mărturisirea păcatelor în faţa preotului, apoi primirea, de către cei vrednici, a Împărtăşaniei. Aceşti paşi ţin de datoria fiecărui bun creştin, fiind la fel de importanți pentru spirit ca și igiena corporală pentru trup. Cei care nu-şi despovărează sufletele, mărturisind toate păcatele care-i apasă, îşi pierd imunitatea în faţa relelor, se expun ispitelor, blestemelor, bolilor. În Post nu e loc de ceartă, de gânduri rele.

foto: Flickr.com