Se spune că Sfântul Ilie ar fi trăit în urmă cu vreo 3.000 de ani şi că ar fi înfăptuit multe minuni în viaţa pământească. Dar s-a transmis despre el şi zvonul că ar fi săvârşit şi multe păcate mari. Se spune că și-ar fi ucis propriii părinţi, la îndemn diavolesc. Totuşi, Dumnezeu l-a iertat şi l-a trecut în rândul sfinţilor. L-a luat la Cer într-un car cu roţi de foc, tras de perechi de cai albi înaripaţi.

De atunci, tot cutreieră cerul în lung şi-n lat, desupra norilor. Fulgerând, tunând şi trăsnind peste tot, în căutarea dracilor care l-au împins la rele. E cinstit cu precădere printre păstori. E ocrotitorul aviatorilor, al electricienilor, patronul ploilor, păzitorul stupilor și al recoltelor, părintele spiritual al orașului Sinaia.

Sfântul Ilie dă liber la mere

În popor, se păstrează încă tradiţii străvechi, de ziua lui Sântilie. În zori, se culeg ierburi de leac, dar şi pentru farmece şi vrăji. Cel mai căutat e busuiocul, care se duce la biserică. Se pune la iconostas, apoi, la finele slujbei, se ia acasă. Se arde şi se păstrează cenuşa ca leac de bube şi boli ale gurii la copii. Acum se mănâncă prima dată mere noi în an. Numai după ce au fost duse înainte la biserică. Cel ce mănâncă mere înainte de această dată va culege veşnic mere pe lumea cealaltă. Și când va încerca să le guste îi vor pieri din față. Se impart bucate alese, pentru sufletele morţilor, se fac praznice mari.

Dacă e furtună, ferestrele şi uşile se ţin închise, ca să nu intre draci în casă şi să nu fie trăsnită locuinţa, se poartă cruciuliţe la vedere şi se face des semnul crucii. E vremea strângerii mierii din stupi, numai de către bărbaţi curaţi la trup şi la suflet. Acum e e vremea nedeilor, petreceri mari, date în cinstea ciobanilor care coboară cu oile de pe munte.

Ferește-te de rele

În tradiţia străveche, perioada cuprinsă între 13 şi 27 ale lui Cuptor e știută drept Zilele Panteliilor sau Pârliilor. Se respectă cu sfințenie căci, altminteri, se răzbună crunt. Pentru a fi feriți de rele, oamenii poartă cruciulițe la gât sau la piept, țin ferestrele și ușile închise și își fac semnul crucii cât de des, ca să nu se atingă de ei dracii fugăriți de Sfântul Ilie și ca să nu le fie trăsnită casa. Se spune că ar fi fost surorile Sfântului Ilie. Şi sunt atât de răutăcioase, că pârjolesc lanurile în urma lor, de ciudă că oamenii nu le acordă respectul cuvenit. Nu se lucrează, nu se coace, nu se folosește focul.

Sursa foto: bisericasfintiitreiierarhi.md