► Din vrăjitor, sfânt

Despre Ciprian, cărțile bisericești spun că ar fi fost un vrăjitor vestit. Ghicea în cărţi, în stele şi îi adora pe zeiţa Artemis şi pe Apolo. Se întâmpla pe vremea împăratului păgân Decius, în Imperiul Roman, prin anii 250. Trăgându-se din neam bogat, Ciprian era un om cult, școlit, un filozof recunoscut. Însă a deprins și tainele vrăjitoriei, putând să schimbe văzduhul, să pornească vânt, tunete și ploi, să distrugă câmpurile, să rănească oamenii și chiar să vorbească cu morții. Pe mulţi i-a ucis cu otrăvuri şi cu farmece, a înjunghiat copii drept jertfă pentru diavoli și a învăţat oamenii la vrăji rele. Dar viaţa i s-a schimbat cu totul când a încercat să-și dovedească puterea farmecelor împotriva fecioarei Iustina.
Un tânăr desfrânat, Aglaid, a venit la Ciprian să-l ajute s-o facă pe Iustina să-l iubească. În zadar a trimis Ciprian demonii asupra fecioarei şi a rudelor ei, căci ea s-a apărat prin post şi rugăciune. Iar demonii s-au întors asupra lui să-l chinuie. De aceea, Ciprian s-a botezat, a ars toate cărţile vrăjitorești şi a început să propovăduiască credinţa creștină. După mult timp, a ajuns preot și chiar episcop. Însă, în timpul persecuției poruncite de Decius împotriva creștinilor, lui Ciprian și Iustinei le-au fost tăiate capetele. Pentru că au fost martirizați odată, sunt și pomeniți în aceeași zi, pe 2 octombrie.

► POSTUL ȘI RUGĂCIUNILE AJUTĂ

Chiar și în zilele noastre, Sfântul Ciprian face minuni: dezleagă farmece și blesteme, vindecă boli cărora medicii nu le dau de cap, încheagă căsniciile, ajută femeil sterpe să aibă copii. Cine se roagă la sfintele moaște primește ajutor. Și pentru ca rugile să fie împlinite, trebuie să se țină post aspru, măcar trei zile, înainte de a merge la racla sfântă, miercurea și vinerea.