Pe Golgota, în Biserica Sfântului Mormânt, capetele credincioşilor se pleacă rugătoare pe lespedea rece. Timpul se opreşte în loc şi întăreşte în sufletul lor credinţa. Prezenţa tainică a Mântuitorului se revarsă în tot locul, pelerinii se închină cu smerenie şi simt că pacea care îi înconjoară vine din Ceruri. „Orice credincios care merge în pelerinaj în Ţara Sfântă rămâne profund impresionat de ceea ce vede, dar mai ales de ceea ce simte. Văzând cu ochii lor ceea ce aud citindu-se din Sfânta Evaghelie, trăiesc cu intensitate momentele deosebite din viaţa Mântuitorului. Sunt mulţi pelerini care se întorc încă o dată şi încă o dată să repete acele trăiri sufleteşti deosebite, bucuria… emoţia… nu este tot una cu a vedea un loc turistic obişnuit”, îmi împărtăşeşte gândurile sale părintele Alin Hotcoleanu, director de pelerinaje în cadrul agenţiei de turism a Patriarhiei Române.

„Locurile sfinte îţi rămân în suflet”

„Pelerinul nu este un turist. Altele sunt căutările şi aşteptările lui. Altele şi răspunsurile. Gustând bucuriile pelerinajelor, nu te mai desparţi de ele”, îmi spune hagiţa Georgeta Bidilică-Vasilache, care a fost în pelerinaj în Israel de trei ori până acum şi se va mai duce ori de câte ori va avea ocazia. Pentru ea, ţara în care a trăit Mântuitorul este un tărâm unic, unde a avut loc un eveniment „care a schimbat nu doar istoria lumii, ci soarta omenirii”. „Aici, Sfinţii Apostoli au aflat de la Învăţătorul lor cum să-şi trăiască şi să-şi înţeleagă viaţa. Când pui piciorul pe pământ, nu ştii pe urmele cărui sfânt ţi-a fost dat să calci. Şi începe să te doară nevrednicia ta”, continuă Georgeta Bidilică. „Când vezi şi atingi locurile din Evanghelii, mormintele şi moaştele atâtor sfinţi care au nevoit în Ţara Sfântă, altfel ţi se fixează în ochii sufletului”.

De Paște, credincioșii se bucură de lumina dumnezeiască

Pelerinajul la locurile sfinte din Israel îţi marchează întreaga viaţă. Este un moment înălţător, iar credincioşii din toată lumea care ajung la Ierusalim de Paşte au bucuria să fie martorii unei minuni dumnezeieşti: coborârea Luminii. „Sfânta Lumină este o lumină imaterială, un foc care nu arde – în aceasta constă minunea. Este o Lumină dumnezeiască. Fiecare credincios are câte un mănunchi de 33 de lumânări, vârsta Mântuitorului. De îndată ce se aprind, mănunchiul de lumânări se îmbracă într-o flacără mare şi fiecare pelerin atinge Lumina. Şi eu am pus mâna în flacără, am simţit căldura ei binefăcătoare care nu arde şi nu frige. Această flacără răspândeşte minunea Domnului şi bucuria în sufletele credincioşilor”, ne explică părintele Alin Hotcoleanu.

Pelerinajul, un act de cult

parintele Hotcolean 9

Părintele Hotcoleanu, la apa Iordanului, împreună cu pelerinii

„Istoria pelerinajului începe în secolele IV – V, odată cu descoperirea locurilor sfinte de către Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare. Ea a redescoperit Sfântul Mormânt, locul Răstignirii şi locul Naşterii, aducându-le la lumină după ce romanii construiseră aici temple păgâne. În Israel, vizităm toate obiectivele religioase, începând cu Nazarethul, locul Bunei Vestiri şi locul unde a copilărit Isus. Ajungem pe Muntele Tabor, locul Schimbării la Faţă a Mântuitorului, la râul Iordan, unde a fost botezat de Sf. Ioan Botezătorul şi participăm, de Paşte, la procesiunea de pe Drumul Crucii”, ne prezintă părintele Ioan Hotcoleanu câteva din locurile pelerinajului. În decurs de o săptămână, pelerinii ajung în toate locurile sfinte, îndrumaţi pas cu pas de un preot care le vorbeşte despre semnificaţiile lor profunde. „Scopul pelerinajul este acela de a ne ruga, de a încerca să schimbăm ceva în sufletul nostru şi în viaţa noastră. Dacă mergi cu această stare sufletească, pelerinajul îţi foloseşte şi te întorci acasă cu pace. Dacă mergi doar ca să fotografiezi şi să pleci, nu are niciun rost. De aceea, şi rugăciunile din fiecare zi şi închinarea la locurile sfinte transformă pelerinajul într-un act de cult”, încheie părintele Hotcoleanu, ghid şi totodată îndrumător spiritual al celor care vizitează locurile unde a trăit Isus.

Sursa foto: CC BY-SA