Tămăduitor, făcător de minuni, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir este sărbătorit, an de an, cu mare fast, pe 26 octombrie. De Sânmedru e și Ziua Soroacelor, pe care poporul o ține cum se cuvine.

Dimitrie Izvorâtorul de Mir ne păzește

Sfântul Dimitrie e apărătorul oștilor. Dimitrie Izvorâtorul de mir e unul dintre cei mai populari sfinți, iar moaștele se află la Tesalonic, orașul al cărui ocrotitor este. La sărbătoarea lui, credincioșii primesc mir sfințit de la icoana sfântului și se roagă pentru iertarea păcatelor. Este ca bine ca și cei ce nu pot ajunge la biserică să fie unși în această zi cu mir. Dimitrie cel Nou adună mii de pelerini la Catedrala Patriarhală din București. Și moaștele sale sunt făcătoare de minuni, aducătoare de liniște și vindecare. Rămășițele sfinte au fost scose din biserică și în cazuri excepționale, de-a lungul anilor, la foamete, la secetă ori molimă năprasnică. Nu e credincios care să se fi rugat la racla cu moaștele sfinte și să nu fi primit răspunsul așteptat.

E bine să împarți

Moșii sunt sărbători populare, dedicate, după cum spune și numele, strămoșilor. La aceste pomeniri, obligatorii sunt coliva, colacul, vinul și lumânările. Dar, în funcție de regiune și de posibilitățile materiale ale fiecăruia, pomenile se pot face după bunul plac. Se dau de sufletul răposaților dulciuri, pachete cu mâncare, vase noi, prosoape, batiste sau fețe de masă, în urma slujbelor de pomenire făcute la cimitir și acasă. Se spune că cei plecați din acestă lume îi răsplătesc pe cei care le-au dat pomană cu sănătate, belșug și dragoste. Potrivit tradiției, acum, la Sânmedru, se termină și vara pastorală, momentul mai fiind cunoscut și sub numele de Ziua Soroacelor.

Amândoi protectori ai oștilor, Sfântul Dimitrie și Sfântul Gheorghe (Sângiorzul) împart anul pastoral în două părți importante: vara, de la 23 aprilie până la 26 octombrie, și iarna, între 26 octombrie și 23 aprilie. Sărbătoarea se mai numește și Ziua Soroacelor pentru că în această zi se rezolvau toate socotelile, chiriile, împrumuturile, plățile pentru slujbele sezoniere și alte înțelegeri încheiate cu 6 luni în urmă. Oamenii cred că cine seamănă usturoi după ziua lui Sânmedru are parte de pagube mari.

Citește și: Moșii de toamnă 2022. Ce tradiții se respectă

Sursa foto: 123rf.com