Miercurea Mare e pentru femei

În această zi de miercuri e pomenită femeia păcătoasă. Atât de împovărat îi era sufletul, încât, aflând că Mântuitorul era în casa lui Simon Leprosul, a luat un vas cu mir înmiresmat, pentru a I-l turna lui Iisus pe creştet şi cu părul ei a şters lacrimile ce-i picurau pe picioare Fiului lui Dumnezeu. Smerenia ei a fost răsplătită, fiind transformată în mironosiţă. Iuda l-a vândut tot azi pe Învăţător. Gestul lui a făcut ca ziua de miercuri să fie declarată zi de post pe tot parcursul anului.

Joi se împlinesc dorințe

E o zi importantă, cea a Deniei Mari. Acum ni se aminteşte cum ucenicii i-au spălat picioarele Mântuitorului, fiind îndemnaţi la smerenie. În aceeași zi a avut loc și Cina cea de Taină, când s-a ţinut Rugăciunea cea mai presus de fire, în Grădina Ghetsimani, iar cei ce voiau să-l ucidă pe Iisus au reuşit să-l prindă prin trădarea lui Iuda. Este o zi pentru pomenirea morţilor. Se citesc cele 12 evanghelii, adică tot atâtea fragmente cât numărul apostolilor, extrase din cele 4 Evanghelii. La finele slujbei, se scoate Sfânta Cruce în mijlocul bisericii. Bolnavii, fetele, dar şi cei aflaţi în necaz, înnoadă acum mătănii sau sforicele, fiecărui nod corespunzându-i o dorinţă pusă în timpul citirii unei Evanghelii. Acestea se poartă apoi ca talismane aducătoare de noroc şi sănătate.

Vinerea Neagră e zi de doliu pentru creştini

În această zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus. E singura zi de peste an în care nu se oficiază Liturghia. În schimb, se oficiază Denia Prohodului. Se trece pe sub masa împodobită cu flori, simbolul catafalcului, acoperită cu Sfântul Aer, numit şi Epitaf. La final, preoţii cântă Prohodul, apoi se înconjoară biserica cu Sfântul Aer. Din acest moment până la Înviere nu se mai trag clopotele. Chiar dacă trebuie îngropat vreun mort, înmormântarea se va face numai cu bătăi de toacă.

Foto: Flickr.com