Este absolut normal ca pofta de dulce să apară din când în când. Iar atunci când vrei să dai jos câteva kilograme se întâmplă ca și cu fructul interzis. Doar că, din fericire, fructul, de această dată, este permis. Chiar și atunci când îți dorești să slăbești. Mai mult decât atât, există variante la care se poate apela, atâta timp când nu urmezi o dietă strictă, pentru a te bucura de un desert sănătos și fără grija depunerii. Așadar, iată multe exemple dulci și delicoase, recomandate de Cori Grămescu, tehnician în nutriție și coach de lifestyle.

1. Iaurt cu fructe proaspete, adăugate chiar de tine în funcție de preferințete pe care le ai. Alege un iaurt mic (150g) cu un conținut moderat de grasime (1-3%) și adaugă o lingură de semințe de susan și 6-7 capșune proaspete sau două felii de ananas proaspăt. Dacă vrei să îl îndulcești puțin, apelează la stevia, un îndulcitor natural, din plante, care nu are calorii și nici efecte secundare.

2. Alege două linguri de sorbet de lime sau de mango și garnisește-l cu 3 linguri de fructe de pădure. Obții un desert savuros de care te poți bucura după un antrenament cardio în forță (aerobic, jogging etc.).

3. Ciocolată cu un conținut mare de cacao, care poate fi consumată ca atare sau și topită, pentru o te delecta cu gustul desertului, treptat, la fiecare linguriță.

4. O felie de tort raw vegan care poate acompania o salată cu multe crudități la prânz, dar nu zilnic. De regulă, tortul de acest fel conține miere, sirop de agave, curmale, caju, praf de cacao, unt de cocos, așadar numai ingrediente sănătoase, dar care au și destule calorii (circa 600 kcal/100 g).

5. Optează pentru un smoothie delicios de fructe și nuci. Ai nevoie de o mână de caju hidratat, o lingurită de sirop de agave, 1/2 banană, 4 linguri de fructe de pădure congelate și puțină apă. Este ideal ca gustare de dimineață, înainte de a merge la sport.

6. Clătite de ovăz cu iaurt și dulceață fără zahăr. Este nevoie de: două ouă, 4 linguri de tărâțe de ovăz, o linguriță praf de copt, o linguriță de stevie, un praf de sare, vanilie Bourbon după gust. Se coc în tigaia antiaderentă și se ornează cu o lingură de iaurt grecesc și o linguriță de dulceață fără zahăr adăugat (magiun de prune fără zahăr sau diverse sortimente de dulceață fără adaos de zahăr din comerț). Se mănâncă dimineața, înainte de a face sport, iar o porție este formată din două clătite.

Trucuri esențiale

– Mănâncă dulciuri doar în zilele în care faci antrenament cardio, înainte de a merge la sala de sport sau de a ieși în parc la mișcare.
– Nu mânca dulce zilnic. O alimentație echilibrată îți oferă și un bun control asupra poftelor alimentare, așa că poți să îți satisfaci o poftă pe săptămână, însă nu exagera.
– Axează-te pe ingrediente naturale, cât mai bogate în fibre alimentare.

Provocarea reală este menținerea greutății

„O alimentație echilibrată și rațională nu este echivalentă cu senzația permanentă de foame, ci din contra. Dacă mâncăm suficiente legume, fructe și cereale neprocesate, integrale, vom resimți mai puțin acut pofta de dulce. Făcând mișcare în fiecare săptămâna, regulat, dacă mâncăm în general alimente naturale, gătite sănătos și dietetic nu se întâmplă nimic grav dacă uneori mâncăm și un desert sănătos. Obiceiurile alimentare sănătoase funcționează dacă le practicăm pe termen lung, așa că trebuie să ajungem la un echilibru alimentar ca să ne bucurăm de o formă fizică bună, ce se menține în timp. NU slăbirea este cel mai greu de realizat, ci adevărata provocare o reprezintă menținerea unei greutăți normale și a unui aspect fizic plăcut pe durata câtorva ani de zile.” (Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, www.cori.ro)

Cori Gramescu

Cori Grămescu

Credit foto: 123rf