Alimentația înseamnă combustibil și, când nu mănânci, motorul merge în gol. De aceea, specialiștii recomandă să se consume mâncare o dată la câteva ore. ”Mâncatul la ore regulate, de câteva ori pe zi, previne scăderea nivelului de energie și te ține în priză, concentrat”, spun nutriționiștii. Principalul combustibil pentru creier este glucoza, care se obține din consumul de carbohidrați, în principal. De recomandat sunt carbohidrații complecși, cum ar fi cei din fructe, legume, cereale integrale – recomandate și datorită fibrelor, cele care mențin la un nivel constant nivelul zahărului din sânge).

Când se sare peste o masă, scade și rezerva de glucoză, ceea ce ne face să ne simțim mai slăbiți și mai iritați.

Săritul peste mese ne îngreunează procesul de a ne alimenta sănătos

”Făcutul foamei” poate influența și felul în care ne alegem mâncarea când, în sfârșit, ne așezăm la masă. Când ne este superfoame, tindem să dăm iama în alimente bogate în carbohidrați răi și în dulciuri, deoarece acestea cresc repede nivelul zahărului din sânge. Într-adevăr, starea de bine se instalează imediat, dar durează puțin, iar nivelul de zahăr scade la loc, ceea ce duce la apariția unui cerc vicios, care provoacă boli. În plus, nici senzația de sațietate nu se instalează. Se recomandă consumul de proteine, grăsimi sănătoase și de fibre pentru a tempera foamea.

De asemenea, când perioada fără mâncare se prelungește, la momentul mesei vei mânca mai mult, pentru că nu vei ști când se instalează senzația de sațietate. Vei mânca mult și repede, ceea ce poate duce și la apariția senzației de greață și de balonare.

Săritul peste mese afectează și activitatea fizică. Dacă unii oameni pot face efort și pe burta goală, cele mai bune rezultate se obțin cu o gustare în prealabil. Fără combustibil, nu vei putea exersa corespunzător. De asemenea, trebuie să ai grijă să mănânci și după exercițiile fizice, deoarece orgnismul trebuie să-și refacă rezerva de glicogen (ceea ce necesită carbohidrați) și să-și ”repare” mușchii.

Așadar, nu e o idee tocmai bună să sari peste mese pe o durată mai lungă de câteva ore și, dacă vrei să faci asta, totuși, sfătuiește-te înainte cu un medic sau cu un nutriționist.

 

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, nutriționst

andreea zegheanu nutriționist

Când sărim peste o masa, favorizăm depozitele de țesut adipos

Un orar fix al meselor permite functionarea optimă a organelor și echilibrează consumul de energie.  De fiecare dată când organismul nostru este scos din rutinaă, acest lucru este perceput ca un stres. Dezechilibrul glicemic, secreția crescută de cortizol și de acid clorhidric, folosirea proteinelor musculare pe post de energie, toate acestea sunt ajustări pe care organismul le face pentru a menține echilibrul. Când sărim peste o masa, iar acest lucru se întâmplaă frecvent, mereu la altă oră, nu facem altceva decât să favorizăm depozitele de țesut adipos. În plus, crește riscul de dezvolta afectțiuni digestive, precum gastrita și ulcerul.

 

 

Foto: Shutterstock