Astăzi, tatăl meu ar fi împlinit 90 de ani! Această postare este pentru toți cei care l-au iubit și l-au apreciat”, a scris Ștefan, pe Instagram, în dreptul unor imagini cu tatăl lui. Nu trece an în care artistul să nu își comemoreze părintele, fie în ziua decesului, fie în ziua aniversării.

Ștefan Bănică a strălucit pe scena teatrelor Giulești și Bulandra

Pe pagina de Facebook a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” a fost publicat un text omagiu, alături de câteva poze de arhivă cu regretatul Ștefan Bănică. Fiu al lăutarului Drăgan Constandache Bănică, Ştefan Constantin vede lumina zilei într-o căsuţă modestă din târgul de pe malul stâng al brațului Borcea.

Odată ce familia sa se mută la București, începe să cânte în corul de copii de la radio și să joace în spectacole de teatru pentru şcolari. După ce îl întâlnește la Radio, Radu Beligan se arată fermecat de stilul tânărului Ștefan Bănică și îl trimite să se înscrie la Institutul de Teatru, pe care îl va absolvi, în anul 1955, la clasa prof. Alexandru Finți.

Începe să strălucească pe scena teatrelor Giulești și Bulandra, în piese ca “Băiat bun, dar… cu lipsuri”, de Nicuță Tănase, “O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, “Titanic vals” ori “…escu” de Tudor Mușatescu, dar și în numeroase filme, printre care: “Împușcături pe portativ” (1967), “Cântecele mării” (1971), seria ”B.D. – Brigada Diverse” (1970-’71), “Păcală” (1974), “Nea Mărin miliardar” (1978), “De ce trag clopotele, Mitică?” (1982) sau “Cel mai iubit dintre pământeni” (1993).

Interpretează, într-un stil inconfundabil, melodii care vor fi în vogă mulți ani de zile. ”Gioconda se mărită”, ”Vă rog să-mi acordați…”, ”Cum am ajuns să te iubesc?”, ”Astă seară mă fac praf”, ”Of, inimioară”, ”Cântecul baiatului”, ”Cine umblă prin vecini”, ”Ce-aveți, fetelor, cu mine”, ”Ce te uiți așa la mine” sunt câteva dintre cântecele făcute celebre de Ștefan Bănică.

8 octombrie 1993. Ștefan Bănică senior și fiul lui, Ștefan Bănică Junior, în Los Angeles, la Mignon, restaurant cu specific românesc la vremea aceea (sursa: Bilicu1). La același eveniment au mai cântat Dan Spătaru și Loredana Groza

Între anii 1971 și 1979 face un cuplu scenic de senzație cu Stela Popescu, aparițiile lor pe scena grădinii Boema a Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” ori pe micile ecrane fiind de fiecare data extrem de apreciate. “Nu sunt un ipocrit. Îmi place să fiu un actor popular. Din nefericire, noi, actorii, trăim cât trăim. Riscul meseriei noastre este aici și acum. Dincolo de mâine, alți actori, alți spectatori, alte măști, viața, în curgerea ei firească”, spunea Ștefan Bănică într-unul dintre interviurile sale.

Artistul se stinge din viață pe 26 mai 1995, în urma unui infarct. Avea doar 61 de ani. Ștefan Bănică este înmormântat în cimitirul Reînvierea, alături de întreaga sa familie. Tot acolo se odihnește și Alexandru, fiul cel mic al artistului, fratele de tată al lui Ștefan Bănică junior.

Tatăl și fiul, pe aceeași scenă, în Los Angeles

Cu doi ani înainte să se stingă din viață, mai exact în octombrie 1993, Ștefan Bănică senior a fost filmat alături de fiul lui, pe aceeași scenă în Los Angeles, într-un celebru restaurant românesc de la Hollywood, Mignon, unde au creat o atmosferă incredibilă.

La același concert au mai participat Dan Spătaru și Loredana Groza. Pe lângă melodiile cântate, tatăl și fiul au prezentat și o „rafală” de glume, după cum se vede în filmulețul de mai jos. Ștefan Bănică junior avea 26 de ani la momentul respectiv.

Doamelor și domnilor, dați-mi voie să vi-l prezint pe fiul meu, conceput în pauza dintre matineu și seara, într-un apartament confort 2, la o temperatură a camerei de 9 grade Celsius„, a spus seniorul.

„Doamnelor și domnilor, dați-mi voie să vi-l prezint pe tatăl meu, actor renumit… din accidentele sale de mașină, crai de curte veche, șprițar de ocazie și filozof de cafenea. Mulțumesc, tată, că m-ai adus pe lume„, a punctat juniorul.

Dramele din viața lui Ștefan Bănică. “În doar câțiva ani, familia lui a fost decimată”

Ștefan Bănică senior ascundea multă tristețe în spatele zâmbetului șarmant, pe care îl afișa pe scenă. Viața nu l-a scutit de suferință. Ștefan Bănică a fost căsătorit de două ori, prima soție, mama lui Ștefan Bănică junior, fiind jurnalista Sanda Vlad-Liteanu, o femeie distinsă, discretă și un stâlp al familiei.

Deși au divorțat cât Ștefan era micuț, cei doi au rămas în relații apropiate de dragul copilului. Cea de-a doua soție a seniorului Bănică a fost o creatoare de modă, pe nume Irina, care s-a stins, însă, în 1985, după o grea suferință.

Ștefan Bănică junior, alături de regretatul lui tatăSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Ștefan Bănică junior a avut un frate, care a murit la doar 26 de ani

Și ea i-a dpruit un fiu care, din păcate a sfârșit tragic. Fratele de tată al lui Ștefan Bănică, Alexandru Bănică, s-a născut în 1975 și a murit în 2001, într-un accident de mașină. Avea 26 de ani. Vehiculul în care se afla era condus de un prieten care a scăpat nevătămat și care a fost considerat de poliție vinovat de accident. În memoria fratelui său, Ștefan Bănică l-a botezat pe fiul cel mic, Alexandru.

Este un omagiu adus fratelui pe care l-a iubit enorm și despre moartea căruia i-a fost întotdeauna greu să vorbească. Într-o fotografie rară, în care apar frații Bănică și tatăl lor, se poate observa ce mult seamănă Ștefan cu regretatul său frate, Alexandru.

Ștefan Bănic și fratele său mai mic, Alexandru, alături de tatăl lor
Ștefan Bănică și fratele său mai mic, Alexandru, alături de tatăl lor

Tata era un tip care iubea viața și asta se simțea cel mai tare la el. Era un bonviveur, dar știa să-și ascundă necazurile, atunci când apăreau. De multe ori, viața lui n-a fost tocmai roz (…) I-a murit a doua nevastă, i-a murit mama și apoi fratele. În doar câțiva ani, familia lui a fost decimată. A avut trei infarcte.

Care au venit, în mod clar, din faptul că meseria asta a noastră nu-i o meserie de stat pe bară. Actoria e o meserie care consumă și-n care el n-a trișat niciodată. Așa că problemele lui de sănătate au fost tributul pe care l-a plătit pentru eforturile pe care le facea, pentru credința pe care a avut-o în profesie, povestea Bănică Jr, într-un interviu în Formula AS.

Citește și: Anda Călugăreanu ar fi împlinit 76 de ani. Ioana Tufaru, amintiri emoționante despre celebra ei mamă: „Am fost lumina ochilor ei și știu că m-a dorit enorm”

Citește și: Vasilica Tastaman ar fi împlinit 89 de ani. Actrița orfană, fără studii, a fermecat publicul, dar și mulți bărbați celebri. A fost căsătorită cu Emerich Ienei și cu Dan Tufaru