Mariana Mihuț este una dintre cele mai elegante și discrete actrițe și rămâne un etalon al scenei, dar și un simbol al feminității. Cele mai recente apariții ale sale, la Festivalul Internațional de Teatru (FITS), la Sibiu, în iunie 2023 (foto galerie), la Gala Premiilor Gopo sau la Gala Premiilor Uniter, au fost memorabile. Mariana Mihuț își trăiește cu aceeași candoare și căsnicia cu Victor Rebengiuc (90 de ani), actorul care a recunoscut că s-a îndrăgostit de ea, ca străfulgerat.

De ziua actriței, la evenimentul de marți seara, Teatrul Bulandra a pregătit un moment special la Sala „Liviu Ciulei”. Seara a început cu vizionarea înregistrării spectacolului „Îngropaţi-mă pe după plintă”, de Pavel Sanaev, avându-i în rolurile principale pe actorii Mariana Mihuţ şi Marian Râlea. Evenimentul, realizat cu sprijinul UNATC „I. L. Caragiale”, a continuat cu un dialog cu Mariana Mihuţ, sărbătorita însăși, moderat de criticul de teatru Alina Epîngeac.

Mariana Mihuţ – emblemă a teatrului românesc

Mariana Mihuţ s-a născut la 7 noiembrie 1942, la Bucureşti, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1964, alături de Ion Caramitru, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu.

A debutat în teatru în ultimul an de facultate, la Studio Casandra, în piesa „Cum vă place”, de William Shakespeare. S-a angajat la Teatrul Giuleşti, iar din 1972 s-a mutat la Teatrul Bulandra, unde a fost invitată să joace în spectacolul „Revizorul”, al lui Lucian Pintilie, spectacol prezentat doar de trei ori şi interzis, notează News.ro, în biografia actriței. A rămas actriţă a Teatrului „Bulandra”.

Pe scena Teatrului „Bulandra” a jucat în spectacolele „A douăsprezecea noapte” de Shakespeare, „Pescăruşul” lui Cehov, „Furtuna” de Shakespeare, „O scrisoare pierdută” de Caragiale, toate în regia lui Liviu Ciulei, „Revizorul” de Gogol, regia Lucian Pintilie, „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, regia Yuri Kordonski, „Sorry” de Aleksandr Galin, regia Sanda Manu, „Căsătoria” de Gogol, regia Yuri Kordonski.

Din 2010 a făcut parte din distribuţia spectacolului „Moartea unui comis-voiajor”, în regia lui Felix Alexa, alături de actorii Victor Rebengiuc, Dana Dogaru, Şerban Pavlu, Marius Chivu, Dan Aştilean.

A câştigat trofeul UNITER pentru „Cea mai bună actriţă”, de trei ori: în 2004, cu rolul Innei Rasadina din „Sorry”, de Aleksander Galin, în 2009, pentru rolul Lear, în spectacolul lui Andrei Şerban, şi în 2012, pentru rolul bunicii din spectacolul „Îngropaţi-mă pe după plintă”.

Cariera sa cinematografică este legată de „Pădurea spânzuraţilor” (regia Liviu Ciulei), „Profetul, aurul şi ardelenii” (regia Dan Piţa), „De ce trag clopotele, Mitică?” şi „Balanţa” (regia Lucian Pintilie), „Punct şi de la capăt” (regia Alexa Visarion), „Moartea unui artist” (regia Horea Popescu), „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu).

A fost răsplătită cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1989), pentru rolul din ”Cei care plătesc cu viaţa”, în regia lui Şerban Marinescu, şi cu Premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru rolul din ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1990).

Premiul Gopo pentru întreaga carieră i-a fost acordat Marianei Mihuţ alături de soţul ei, Victor Rebengiuc, la gala din 3 mai 2022. FOTOGRAFII: HEPTA / CINEMAGIA / TEATRUL BULANDRA

Mariana Mihuț, în tinerețe. Foto: teatrul BulandraSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Victor Rebengiuc a divorțat în 1965 pentru Mariana Mihuț

Marele actor Victor Rebengiuc povestea cu tandrețe despre partenera lui de viață, Mariana Mihuț, dar nu s-a ferit să amintească și despre despre divorțul lui de prima soție. “Anca Vereşti era colega mea din anul I de Institut, o fată extraordinar de frumoasă, cu reale calităţi pentru teatru.

A fost prima mea dragoste, amândoi eram foarte tineri atunci. La început a fost un amor platonic, după care ne-am căsătorit. Mi-aduc aminte cu plăcere de perioada în care am fost împreună. În toamna lui ’56, am dat amândoi concurs la Bulandra, am intrat şi am fost colegi. Ce să spun? Am iubit, am suferit, m-am despărţit.

Căsătoria noastră a durat din ’60 până în ’65, când am divorţat. M-am despărţit de Anca pentru că am întâlnit o altă fată foarte frumoasă, foarte talentată, pe care o chema Mariana Mihuţ. Oricum, relaţiile dintre mine şi Anca se răciseră şi intraseră într-o rutină.

Eram căsătoriţi, dar nu mai era dragostea aceea de la început, de pe vremea Institutului. A fost o femeie pe care am iubit-o, o pasiune a tinereţii, însă nu pot să fac un roman de viaţă sau de dragoste”, a declarat marele actor într-un interviu pentru ziarul Adevărul.

Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț s-au căsătorit religios abia în 1992

Victor Rebengiuc, actorul care l-a interpretat magistral pe Ilie Moromete, spune că s-a îndrăgostit la prima vedere de femeia care îi este acum soție. „Cu Mariana a fost dragoste la prima vedere. Se pare că ne-am plăcut reciproc, pentru că ne-am căsătorit şi, iată, suntem împreună de 51 de ani.

Căsătoria noastră civilă a fost în 1965. Tudor, fiul nostru, a apărut zece ani mai târziu, în 1975. Ne-am cununat însă religios în 1992, iar naşi ne-au fost pictorul Paul Gherasim şi soţia sa, Lilica. Ne-am cununat religios de dragul fiului nostru, Tudor, care a insistat să mergem în faţa altarului.

El ne-a convins că merită să trăim acest act chiar şi după aproape 30 de ani de căsnicie. A avut dreptate. Ne-am cununat la Biserica Stavropoleos şi am trăit unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţa noastră”, a mai povestit, pentru Adevărul, Victor Rebengiuc.

Citește și: Rodica Mandache și Mariana Mihuț, dive în toată regula pe covorul roșu de la Gala UNITER. Dovada că eleganța nu are vârstă

Citește și: Victor Rebengiuc a împlinit 90 de ani: „Voi juca în continuare în spectacolele «Regele moare» şi «Tatăl» cât voi mai fi în stare să joc”