Un make-up artist te va sfătui întotdeauna să alegi tipuri de pudră potrivite pentru tenul tău, nu doar din punct de vedere al culorilor, ci mai ales al texturii și al ingredientelor de bază. Cele mai bune tipuri de pudră conțin un procent ridicat de ingrediente organice, proteine de mătase, extracte din plante și flori, cristale de săruri benefice pielii.

Pudra și rolul ei în machiaj

Folosită de mii de ani, pudra ne ajută să ascundem micile imperfecțiuni ale tenului, să uniformizăm culoarea obrajilor și să ținem sub control sebumul. Totodată, particulele fine de pudră captează lumina și dau o strălucire naturală și discretă unui ten tern, ajutându-l să arate mai proaspăt, mai tânăr.

Iată câteva dintre cele mai importante roluri pe care le are pudra în machiaj

  • Absoarbe sebumul și este aproape indispensabilă unui ten gras
  • Matifiază și uniformizează aspectul tenului
  • Armonizează culorile machiajul de bază
  • Fixează machiajul, care poate rezista astfel mai multe ore
  • Previne petele de transpirație
  • Acoperă unele greșeli de machiaj precum un fond de ten prea închis sau o mascara de calitate slabă
  • Împrospătează tenul în special pe zona T
  • Corectează discret micile imperfecțiuni ale nasului sau conturul feței

Tipuri de pudră. Cum le recunoști și cum le folosești

Pudra este alegerea potrivită pentru a finisa machiajul, fie el un machiaj delicat de zi, fie cu nuanțe mai tari, de seară. Multe femei se feresc de pudră de teamă că fața lor va fi mai încărcată și le va accentua ridurile. În realitate, aleasă și folosită corect, pudra întinerește și maschează mici imperfecțiuni, iar zâmbetul tău va fi mai radios.

Iată cele mai importante tipuri de pudră, cum se folosesc și cum le alegi pe cele mai potrivite pentru tenul tău.

Pudra transparentă

Aceasta poate fi aplicată pe orice nuanță de ten și pe orice tip de fond de ten și bază de machiaj.

Pudra transparentă poate fi folosită și fără bază de machiaj. Principalul ei rol este acela de a absorbi sebumul și de a conferi o textură delicată și proaspătă tenului.

Mai poate fi folosită și pentru a acoperi umbre sau nuanțe închise ale tenului în jurul nasului și la colțurile ochilor.

Este utilă în orice trusă de machiaj și poate fi folosită zilnic.

Pudra fixatoare

Acest tip de pudră conține un procent mai mare de talc, pudră de orez ori fibre de mătase, în cazul produselor de o calitate superioară. Principalul ei rol este să absoarbă sebumul de la suprafața tenului, drept pentru care are un efect de uscare a tenului.

Pudra fixatoare este recomandată în special persoanelor cu tenul gras și se folosește în cantitate foarte mică pentru a fixa baza și fondul de ten.

Pudra fixatoare pentru fi liberă sau compactă. Cea mai indicată este cea compactă, deoarece poți controla mai bine aplicarea ei. Culoarea de bază trebuie să fie galbenă, pentru a conferi o nuanță caldă pielii. Pudra fixatoare albă sau roz este folosită doar de către persoanele cu o piele foarte albă și un ten de porțelan.  

Pudra pentru finisare

Acest tip de pudră (finishing powder) conține un procent mai mic de ingrediente care absorb sebumul și care fixează machiajul, dar conține mai multe ingrediente care dau un aspect satinat, delicat și proaspăt tenului.

Pudra pentru finisare crează un film foarte subțire și delicat care conferă un aspect mai tânăr și mai luminos. Multe dintre aceste tipuri de pudră conțin și ingrediente care mențin tenul mai bine hidratat și catifelat.

Pudra pentru finisare poate fi colorată și trebuie să alegi culoarea complementară cu fondul tău de ten.  De asemenea, poate fi o pudră minerală cu o textură foarte ușoară și diafană. Poate fi folosită pe orice tip de ten, dar cu atenție la culoarea ei.

Fondul de ten pudră

Este într-adevăr un fond de ten sub formă de pudră (powder foundation), cu o textură mai cremoasă și un pic mai dificil de aplicat. Ea constituie totodată bază de machiaj și finisare și are un aspect foarte plăcut, dacă o aplici corect.

Acest tip de pudră poate fi folosit pe orice tip de ten, mai puțin pe tenul gras. Ea acoperă bine imperfecțiunile pielii, dar trebuie aplicată cu o pensulă foarte fină și foarte densă. Fondul de ten pudră se aplică prin tamponarea cu pensula, și nu prin mișcări circulare sau de sus în jos.

El are tendința de a usca tenul, de aceea trebuie să folosești un produs de calitate, cu ingrediente din plante care mențin pielea hidratată.

Pudra minerală

Oricare din aceste tipuri de pudră poate fi pudră minerală. Termenul mineral se referă la ingredientele pe care le conține, și anume săruri de minerale naturale precum diverși silicați, oxizi de fier sau oxizi de zinc care înlocuiesc de obicei pudra de talc.

Aceste tipuri de pudră cu ingrediente minerale sunt mai ușoare, se aplică ușor, dar au un grad mai mare de iritabilitate.

Ele pot provoca mai des iritații ale tenului, decât alte tipuri de pudră, de aceea trebuie să cumperi pudre minerale de la un brand de încredere, care folosește ingrediente naturale, fără aditivi toxici pentru piele cum ar fi cuprul sau clorul.

Pudra compactă

Acest tip de pudră este, poate, cel mai ușor de folosit. Ea poate fi transparentă, minerală sau naturală, pe bază de plante. Culoarea ei trebuie să fie complementară cu fondul de ten pe care îl folosești.

De obicei, pudra compactă are și un puf cu care o poți aplica mai ușor, dar tot pensula de pudră te ajută să o aplici mai bine pe ten. Puful poate fi folosit pentru mici retușuri.

Avantajul pudrei compacte este că o poți lua cu tine în geantă și poți face mici retușuri peste zi, dacă începe să îți lucească fața.

Pudra bronzantă

Aceste tipuri de pudră pot fi mate sau strălucitoare și rolul lor este să confere un aspect ușor bronzat pielii.

Pudra bronzată, bine aleasă în funcție de culoarea tenului tău bronzat, te ajută totodată să retușezi micile pete sau zone mai intens bronzate natural de soare, așa cum ar fi vârful nasului, fruntea sau pomeții.

Ideal ar fi să folosești pudra bronzantă doar vara și în cantitate cât mai mică, pentru a da un aspect de bronz natural. Pudra bronzantă sub formă de perluțe este mai ușor de controlat și de folosit.

Pidra irizantă sau iluminatoare

Acest tip de pudră este folosit pentru a da o tușă diafană de lumină unei ten mai tern sau obosit. Este o pudră care se folosește ocazional, când ai nevoie de puțină prospețime sau când mergi la o petrecere spre seară.

Pudra irizantă poate avea diverse tonuri calde de roz, crem sau lila și completează machiajul cu o tușă discretă. Nu se folosește pe toată fața, ci mai mult pe obraji.

Ce pensule de machiaj sunt potrivite pentru pudră

În orice trusă de machiaj, pensula pentru pudră este cea mai densă dintre toate și cea mai mare.

Este indicat să ai două pensule pentru pudră, și anume una rotundă, foarte deasă și foarte fină pentru pudra liberă, pentru pudra fixatoare sau pentru bronzante, dar și o pensulă foarte deasă, dar ușor aplatizată, cu care poți aplica tușe fine de pudră irizantă, pudră minerală sau bronzantă.

Pentru a aplica cât mai discret pudră sub conturul ochilor ai nevoie de o pensulă mică, deasă, ușor aplatizată, puțin mai densă decât pensulele pentru farduri.