Cunoscute în India drept „fructele omului înțelept”, fiindcă oamenii se așezau și meditau la umbra bananierilor, bananele sunt o sursă importantă de vitamine și minerale – vitamina B, vitamina E, calciu, potasiu, magneziu, lecitină și aminoacizi.

Au beneficii dintre cele mai diverse: protejează împotriva crampelor musculare, întăresc sistemul osos, previn stările depresive, dar au pătruns și în domeniul cosmeticii, deoarece revitalizează pielea, combat acneea, echilibrează producția de sebum, previn căderea părului și îl regenerează. Descoperă cum poți include aceste fructe-minune în rutina ta de beauty, prin intermediul unor măști cosmetice pentru ten și păr.

6 măști cosmetice cu banane

Mască pentru hidratarea tenului

Pasează o banană bine coaptă, apoi aplică pe ten pasta rezultată, având grijă să eviți zona ochilor. Așteaptă 10-15 minute, după care poți clăti cu apă călduță. Fiind cremoasă și datorită nutrienților pe care îi conține, banana hidratează eficient pielea, care devine suplă și catifelată.

Mască antiîmbătrânire

Ai nevoie de o banană coaptă și de o linguriță cu miere. Mărunțește banana până se transformă într-o pastă fină, apoi adaugă mierea și amestecă bine. Întinde compoziția pe față și lasă să acționeze 15 minute. Îndepărtează masca prin clătire cu apă călduță. Utilizat în mod regulat, remediul ajută la diminuarea ridurilor fine și la revitalizarea pielii.

Mască exfoliantă

Ingrediente necesare: o banană pasată și un sfert de cană zahăr brun. Combină cele două ingrediente, iar amestecul aplică-l apoi pe piele, masând delicat un minut. Așteaptă 5 minute, astfel încât masca să își facă efectul, și spală tenul cu apă caldă. Tratamentul curăță și revigorează pielea, stimulând, totodată, regenerarea stratului de colagen.

Mască antiacneică

Într-un bol mic, zdrobește o banană coaptă, adaugă o jumătate linguriță bicarbonat de sodiu și o jumătate linguriță turmeric. Omogenizează și întinde pasta pe pielea curată, iar după 15 minute poți clăti cu apă. Aplică apoi o cremă hidratantă. Turmericul este antiinflamator și antibacterian, iar bicarbonatul ajută la absorbția excesului de sebum din piele.

Remediu pentru păr strălucitor

Cu ajutorul unui blender, amestecă una sau două banane (în funcție de lungimea părului) cu un ou. Întinde crema obținută pe scalp și pe lungimea firelor de păr, lasă să acționeze 15-20 de minute, apoi spală părul cu apă călduță (nu fierbinte, pentru ca oul să nu se închege). Această mască simplă oferă strălucire și ajută la creșterea podoabei capilare.

Tratament antimătreață

Amestecă bine o banană, 2 linguri ulei de măsline, o lingură miere și sucul unei lămâi. Aplică pasta cremoasă rezultată pe scalpul și părul umede, așteaptă 30 de minute, apoi clătește cu apă călduță și spală-te pe cap cu șampon (de preferat antimătreață). Remediul curăță și dezinfectează eficient scalpul, oferă hidratare și suplețe firelor de păr.

Citește și: Spune adio ridurilor cu această mască din două ingrediente

Citește și: Cum alegi cremele pentru ten și ce ingrediente sunt mai bune!

Citește și: Creme de față pe care le poți face în casă