Antioxidanții și flavonoizii din boabele de muștar au un rol important pentru sănătatea organismului. Beneficiile muștarului au fost atent studiate și s-a demonstrat că muștarul protejează organismul de procesele inflamatorii, ajută inima și circulația sângelui și poate preveni apariția unor forme de cancer.

Dar muștarul mai are câteva utilizări pe care este bine să le cunoști, mai ales că unele dintre ele sunt legate de frumusețe și îngrijire personală.

Boabele de muștar alungă durerile musculare

Ai mers foarte mult pe jos, ai stat pe tocuri ore întregi și vii acasă cu dureri mari de picioare… ei bine, o baie fierbinte cu boabe de muștar va face minuni. Încălzește doi – trei litri de apă până aproape de punctul de fierbere, adaugă o ceașcă de boabe de muștar și două linguri mari de sare grunjoasă. Oprește focul și pune capacul deasupra oalei, să infuzeze bine muștarul.

Când infuzia se răcește suficient, toarnă într-un lighean și stai cu picioarele cel puțin o jumătate de oră. Mai adaugă apă fierbinte, dacă este cazul. Curând, vei simți că musculatura se relaxează, iar tălpile picioarelor nu te mai dor.

Muștarul calmează durerile de gât

ce sa mananci cand te doare in gat

Simți că te paște o răceală zdravănă și începe să te doară în gât? Înainte să iei cine știe ce pastile sau antibiotice, încearcă o cataplasmă fierbinte cu pastă de muștar. Amestecă muștarul cu puțină zeamă de lămâie, încălzește pasta la microunde câteva secunde și pune-o pe un tifon cât este fierbinte. Ține cataplasma cât este foarte caldă pe piept, la baza gâtului și stai o jumătate de oră în pat, la căldură.

Repetă remediul de câteva ori seara, înainte de culcare. A doua zi dimineața, durerile de gât fie dispar, fie sunt mult mai slabe și le poți trata cu ceaiuri calde și antiinflamatoare, fără să mai iei tratamente complicate.

Beneficiile muștarului: calmează arsurile superficiale

Dacă te frigi la bucătărie cu un capac fierbinte sau îți sare puțin ulei încins din cratiță pe mâini, pune puțin muștar pe arsură. Se pare că acizii din pasta de muștar calmează arsurile și iritațiile.

După ce simți că usturimea a trecut, spală zona cu apă rece din belșug și folosește o cremă cu gălbenele.

Uleiul de muștar, balsam pentru păr

Balsam pentru păr din ulei de măsline

Uleiul de muștar are câteva ingrediente active benefice pentru păr. După ce te speli pe cap, tratează vârfurile firelor de păr cu ulei de muștar și acestea vor rămâne mai multă vreme sănătoase și frumoase, fără să mai apară vârfuri înspicate.

Muștarul îngrijește tenul

Vei fi surprinsă să afli că muștarul are anumite beneficii și pentru ten. Dacă ai porii încărcați, dacă ai câteva pete pe față și mici zone roșiatice, poți face odată la două, trei zile un masaj delicat cu pastă de muștar.

Ar fi bine să îți pregătești singură pasta de muștar, pisând mărunt boabe de muștar pe care le combini cu ulei de măsline și puțină zeamă de lămâie. Masează tenul cu această pastă, apoi clătește cu apă rece și aplică un spray cu apă termală.

În timp, acest tratament simplu și ieftin te va ajuta să ai un ten mai fin, va închide porii și va diminua rozaceea. Este unul dintre beneficiile muștarului mai puțin cunoscute de femei.