„În general, discuțiile în contradictoriu despre bani sunt iscate în cuplu de la lipsa banilor sau proasta gestionare a bugetului”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. „Dar aceste pretexte ascund, de fapt, probleme mai grave, pe care partenerii nu au reușit să le discute”, observă specialistul, adăugând: „oricum ar fi, banii reprezintă doar vârful «icebergului». Săpând mai adânc, dai peste alte nemulțumiri și frustrări mai vechi, dar neexprimate încă.”

Problemele din spatele banilor

Bineînțeles, ar trebui abordate și problemele conexe, cum ar fi gelozia, faptul că unul dintre soți se simte devalorizat sau faptul că au firi și comportamente diferite și încă nu au reușit să se armonizeze și să colaboreze, dar nu le vei lăsa nerezolvate nici pe cele financiare. Poți profita de experiența celor care au trecut deja prin experiențe asemănătoare. Există anumite aspecte care ar trebui discutate la începutul unei căsnicii sau a unei relații, dar multe cupluri se lasă duse de valul dragostei și se trezesc abia mai târziu. Chiar dacă este greu să schimbi obiceiuri deja formate, nu este imposibil.

Bugetul familiei

„Cel ma bine este ca bugetul să fie discutat și respectat împreună. E bine ca partenerii să învețe ce este flexibilitatea și să «lase de la ei» prin rotație”, este de părere psihologul. La început, puteți urmări timp de două-trei luni pe ce se duc banii. Notați într-un caiet toate cheltuielile și împărțiți-le pe categorii, cum ar fi casă, mâncare, transport, îmbrăcăminte, educație, sănătate etc. Vedeți ce cumpărături nu sunt neapărat necesare. Ar fi bine să stabiliți împreună un buget pe viitor, în care să vă stabiliți prioritățile. Astfel, dacă acordați suficiente fonduri pentru lucrurile de bază și vezi că vă mai rămân bani, poți să-ți iei și tu o rochie nouă sau pune de o parte pentru vacanță. Nu uitați nici de economii. Chiar dacă e foarte greu să mai strângi bani în ziua de azi, este bine să ai un fond de rezervă pentru cazuri neprevăzute.

Idei de împăcare

O idee bună ar fi, dacă nu țineți banii pe card, să îi puneți în plicuri pe care să scrieți destinația pe care o au banii respectivi. De exemplu, în plicul pentru casă puteți pune banii de chirie/rată, întreținere, utilități etc., în cel pentru mâncare puneți cât estimați că veți cheltui pentru hrană în luna respectivă etc. Chiar și dacă nu îi puneți în plicuri diferite, puteți hotărâ împreună ce sumă veți acorda fiecărui domeniu. Mai există o metodă pe care o folosesc multe familii – acea de a aloca un anumit procent din venituri cheltuielilor absolut necesare, un alt procent „plăcerilor” (ieșiri în oraș, alimente, haine sau accesorii care nu sunt neapărat necesare, aniversări, vacanțe etc.) și un altul pentru economii. Sfatul specialiștilor ar fi ca să acordăm 50 % din buget necesităților, 30 % „alintului” și să economisim 20 %. Totuși, în multe familii din România aproape toate cheltuielile se duc pe trebuințele traiului de zi cu zi, dar și în această situație se mai poate face ceva astfel încât să ajungă banii. De exemplu, nu mai cumpăra prăjituri de cofetărie, ci prepară-le în casă. Nu mai lua snacksuri, ci înlocuiește-le cu mere sau semințe, care sunt mai ieftine, dar și mai sănătoase etc.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Nepotrivire de … caracter

Sunt mai multe tipuri de probleme financiare, cum ar fi cazul în care unul dintre parteneri are salariu, iar celălalt este șomer. Chiar și în cazul în care banii ajung, apar conflicte legate de lipsa de încredere în cel care stă acasă. În alte familii, se întâmplă ca amândoi partenerii să câștige suficient, dar unul cheltuie peste măsură sau compulsiv. De aici apar conflicte legate de faptul că celălalt se simte desconsiderat că nu se ține cont și de părerea lui. Mai există și cupluri în care nici unul nu câștigă, dar îi ajută părinții. În acest caz, banii nu sunt suficienți sau, chiar mai rău, bugetarea lor se face în condiții conflictuale. Mai sunt soți care își gestionează separat banii proprii, dar apar discuții legate de împărțirea cheltuielilor comune.

Sursa foto: OTA Photos / flickr.com