Violul marital este incriminat de legislația română. Aceasta precizează că “actul sexual de orice natură, cu un membru al familiei, prin constrângerea acestuia sau profitând de imposibilitatea lui de a se apăra ori de a-și exprima voința, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi”. Se mai adaugă: “Pedeapsa este detențiunea severă de la 15 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi dacă victima este membru de familie – prin membri de familie se înțelege soțul sau alte rude apropiate”.

Legal e interzis

Deci, legal, violul conjugal este interzis. Problema este că mulți dintre cei puși să aplice legea sunt victima unei mentalități care consideră că acesta este dreptul soțului și nu se poate băga nimeni între cei doi. În plus, este mai greu de probat în instanță, iar femeile din România nu își cunosc drepturile sau cred că nu se poate face nimic. Așa că de multe ori rămân în situații care le pun în pericol sănătatea sau le fac să se simtă umilite, fără a avea un drept la replică.

Consecințe negative

Soțul ar trebui să înțeleagă că, în anumite momente, soția nu poate sau nu vrea să aibă relații sexuale. Există perioade în care femeia nu poate face sex sau preferă să nu facă din cauza durerilor sau a disconfortului pe care actul le provoacă (anumite probleme ginecologice, sarcină, perioada de lăuzie, menstruaţie, administrarea unor tratamente care interzic contactele sexuale, perioade postoperatorii etc.). Chiar și dacă refuzul nu are o justificare „obiectivă”, soțul nu are dreptul de a forța. Nici în cazul în care femeia nu își dorește un anumit tip de contact, fără a refuza relațiile sexuale în general, partenerul nu ar trebui să insiste sau să folosească forța pentru a i se face pe plac. Violul are multiple consecințe negative – de la traume fizice, la suferința psihică. Multe femei aflate în această situație au o stimă de sine scăzută, au depresii și chiar gânduri de sinucidere.

La cine poți apela în caz de viol marital

Contactează centrul DGASPC de care aparții cu adresa. Există și fundații care ajută femeile aflate în situații dificile care implică violența conjugală, cum ar fi:

– Asociația Femeilor Împotriva Violenței – Artemis din Cluj, tel./fax: 0264.592.689, email: [email protected]

– Centrul de consiliere Casa Blu, București, tel./fax: 021.311.46.36, email: [email protected]

Asociaţia Femina 2000, Roman, jud. Neamţ, tel./fax: 0233 742 167.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Refuzul repetat duce la frustrare

„În general, un cuplu are o dinamică sexuală personală. Dacă refuzul de a întreține relații sexuale cu soțul intervine în mod repetat și de fiecare dată nejustificat, atunci partenerul acumulează frustrare și apoi acționează după propriile impulsuri, gânduri, dorințe etc. Nu spun că astfel se justifică acest comportament al bărbatului, însă, dacă s-a ajuns aici, este clar că lucrurile nu merg bine în căsnicie. Probabil că cei doi nici nu comunică, femeia nu mai are dorință sexuală, a intervenit frica etc. De când e lumea și pământul, soția mai refuză: ba are o migrenă, ba este la menstruație etc. De la pretexte subtile până la respingeri categorice, ele sunt experte în așa ceva. Ca psiholog, le îndemn să caute răspunsul la întrebarea: „de ce fac asta? De ce își interzic lor însele o plăcere?” Dacă au răspunsul, atunci știu încotro se îndreaptă căsnicia lor.”

Sursa foto: Macnolete / flickr.com