Responsabilitatea ca premiu

Lasă-l din ce în ce mai mult liber, după ce l-ai învățat să se ferească de eventualele pericole, pentru că așa va învăța să se descurce singur. Este o linie fină între siguranța pe care trebuie să i-o oferi și dependență, pentru că prea multă protecție îl poate face să ajungă un tânăr care nu se poate descurca singur. O metodă bună de a-l educa să fie independent este să-l lași să-și gospodărească el banii de buzunar. Îi poate primi și în funcție de cum își rezolvă treburile pe care le lași în seama lui, cum ar fi să-și facă ordine în cameră, să spele vase sau să șteargă praful. Ar fi bine să aibă câteva sarcini pe săptămână și să-și organizeze singur timpul în care le realizează. Dacă este suficient de mare, mai poți încerca următorul experiment: îi dai o sumă fixă pe săptămână, pe care va trebui să și-o gospodărească așa cum crede el de cuviință, astfel încât să îi ajungă pe toată perioada. Încurajează-l să economisească, nu să cheltuiască toți banii, iar când strânge suficienți bani, să își cumpere un lucru mai important pe care și-l dorea demult. Ajută-l să alcătuiască un buget, o sumă fixă pe care o va cheltui pe zi, peste care să nu sară, apoi să calculeze în cât timp poate strânge suma necesară pentru a-și cumpăra ce dorește.

EDUCAȚIE… DISTRACTIVĂ

Alcătuiți împreună un meniu. Ajută-l să caute în cartea de bucate ingredientele de care aveți nevoie, să verifice ce alimente aveți deja și să facă o listă de cumpărături. Mergeți împreună la piață și la magazin, după care cere-i să te ajute, pe cât poate, la gătit. Nu lăsa să fie o corvoadă, ci poți să faci lucrurile cât mai amuzante. Multor copii le plac activitățile legate de bucătărie. În plus, există tot felul de bonusuri care pot apărea. De exemplu, dacă faci o prăjitură, lasă-l să guste din cremă și apoi să o decoreze. Fără ca măcar să se gândească și mai mult în joacă, va învăța numeroase abilități care îi vor fi de folos pe viitor.

LASĂ-L SĂ ALEAGĂ

Copilul crește independent dacă este deprins de mic să ia decizii. Ca să îi educi această calitate, pune-i la dispoziție mai multe variante și dă-i posibilitatea să aleagă. Atunci când aveți de luat o decizie în familie, lasă-l și pe el să-și spună părerea, ascultă-l și apreciază-l pentru că se exprimă. Nu-l sancționa când nu are dreptate. Mai degrabă, încearcă să înțelegi de ce a gândit în acel mod și îndreaptă-l către calea cea bună, punându-i întrebări ajutătoare, astfel încât să ajungă singur la soluția corectă. În ceea ce privește libertatea copilului, ar fi bine să o aibă încă de mic, în măsura în care acest lucru nu îi periclitează sănătatea și integritatea.