Picioarele noastre au nevoie de o îngrijire corespunzătoare nu doar în sezonul estival, când se simt răsfățate în sandale, ci și în această perioadă a anului. Încălțămintea prea strâmtă, rigidă sau din materiale care nu feresc pielea de frig și umezeală, igiena precară, hidratarea insuficientă, o pedichiură neîngrijită sunt câteva dintre cauzele care pot provoca probleme serioase picioarelor noastre în sezonul rece – pilelea tălpilor se întărește, apar calusuri și bătături cu dureri și inflamații sau chiar infecții și unghii încarnate.

Descoperă care sunt tratamentele pe care le poți include în rutina săptămânală pentru a avea picioare îngrijite, frumoase și sănătoase.      

Rutina săptămânală pentru picioare îngrijite și sănătoase      

Exfolierea

Ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii, redându-i strălucirea și finețea, dar stimulează și circulația sangvină. Poți folosi un scrub achiziționat din magazine sau îți poți prepara chiar tu unul, din ingrediente naturale.  

Scrub cu bicarbonat de sodiu: amestecă bine într-un bol o lingură zahăr brun, o lingură ulei de măsline și o lingură bicarbonat de sodiu. Aplică exfoliantul pe picioare și masează ușor, cu mișcări circulare. Așteaptă 15-20 de minute, apoi poți clăti.

Hidratarea

Este esențială în anotimpul rece, fiindcă pielea picioarelor, dar mai ales cea a tălpilor, tinde să se usuce și să devină aspră. Folosește un gel de duș hidratant, în timp ce faci baie, iar după ce te ștergi cu prosopul, masează picioarele cu ulei de măsline. Acesta va hidrata intens pielea și îi va reda aspectul catifelat.  

Remediu împotriva călcâielor crăpate: îndepărtează stratul de piele uscată cu ajutorul unei pietre ponce, apoi masează călcâiele cu o cremă emolientă pe bază de plante sau care conține ulei de jojoba, de migdale ori ceară de albine. Încalță o pereche de șosete pentru cel puțin o oră, iar pielea căcâielor va fi moale și fină.

O pedichiură îngrijită

Fie că mergi la un salon de înfrumusețare, fie că te ocupi chiar tu de această operațiune, picioarele tale au nevoie de ritual de împrospătare. Înmoaie-le în apă caldă, apoi taie unghiile în formă dreaptă, rotunjește-le colțurile cu o pilă și aplică o cremă hidratantă pe cuticule. În acest fel, vei preveni apariția unghiilor încarnate și a infecțiilor. Nu tăia și nici nu împinge cuticulele, fiindcă ele te apără împotriva microbilor. Dacă vrei să îți colorezi unghiile, aplică mai întâi un lac de unghii protector, apoi oja preferată și un top coat, pentru ca aceasta să reziste mai mult. 

Cum scapi de bătături

Apar adesea ca efect secundar al purtării unor pantofi nepotriviți. Bătăturile sunt acumulări de piele superficială, formate în urma unei presiuni în exces asupra anumitor zone – pe călcâi sau în altă zonă a tălpii. Dacă aceste afecțiuni sunt de dimensiuni mici și nedureroase, poți încerca să le tratezi acasă. Taie o felie groasă de lămâie, fără coajă, aplică pe bătătură și leagă bine cu un tifon. Lasă așa până dimineața și repetă procedeul câteva nopți la rând, iar bătătura se va desprinde și va cădea. 

Citește și: Cum înlocuiești drojdia corect cu bicarbonat de sodiu

Citește și: Creme hidratante de iarnă, preparate acasă