Coşuri

Chiar dacă pare a fi o problemă specifică adolescenţilor, coşurile pot apărea şi la maturitate, din diverse cauze: igienă necorespunzătoare, folosirea neadecvată a produselor de îngrijire, dereglări hormonale, moştenire genetică. În general, tenul gras este predispus apariţiei coşurilor, din cauza excesului de sebum, de aceea aproape toate tratamentele vor avea drept scop crearea unui echilibru în acest sens. În cazurile extreme, când coşurile persistă şi se transformă în acnee, tenul are nevoie de un diagnostic clar pus de medicul dermatolog şi apoi de tratamente făcute la cabinete de specialitate. Soluţia naturistă: taie o felie mai groasă de măr şi masează-ţi cu ea tenul, dimineaţa şi seara. În fiecare săptămână, fă-ţi o mască cu argilă şi apă, pentru reducerea excesului de sebum.

Puncte negre

De cele mai multe ori, apar din cauza unei demachieri inadecvate, când porii, încărcaţi cu praf şi murdărie, nu sunt bine curăţaţi. De regulă, tenurile grase şi mixte sunt predispuse apariţiei punctelor negre. Soluţia naturistă: pentru o curăţare eficientă, prepară-ţi un scrub natural din mălai şi lapte călduţ şi masează circular tenul. Seara, fă o infuzie cu flori de muşeţel şi stai în baie de abur, pentru a favoriza deblocarea porilor, apoi aplică comprese călduţe cu ceaiul obţinut.

Cearcăne

Ca să nu mai fii nevoită să le estompezi prin machiaj, ai la îndemână câteva metode eficiente de reducere a cearcănelor. Pune-le cât mai repede în practică, ca să te poţi bucura din nou de o privire luminoasă. Soluţia naturistă: unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate remedii rămâne ceaiul negru. Fierbe 2 pliculeţe, lasă-le la răcit, bagă-le la rece timp de 30 de minute, apoi  aplică-le pe zona cearcănelor.

Riduri fine

Primele riduri apar în jurul ochilor şi gurii şi se manifestă de timpuriu în cazul tenurilor uscate. Însă îngrijirea zilnică adecvată poate întârzia apariţia lor. Soluţia naturistă: din când în când, aplică următoarea mască: bate spumă un albuş şi amestcă-l bine cu suc proaspăt de grepfrut. Întinde pe faţă, evitând zona ochilor, şi după câteva minute îndepărtează cu apă călduţă. Revigorează imediat tenul şi are acţiune antirid.

Sursa foto: Flickr.com