Benzile depilatoare se folosesc ușor și acasă, dacă pregătești pielea din timp și ții cont de cea mai bună tehnică. Nu este deloc complicat și există soluții să scapi de iritații, chiar dacă ai o piele sensibilă.

Din ce sunt făcute benzile depilatoare

Cele mai multe produse de acest gen sunt făcute din fâșii de hârtie cerată pe care este aplicat un strat de aproape 1 milimetru de ceară amestecată cu substanțe adezive, prietenoase cu pielea.

Benzile depilatoare de calitate pot fi făcute și din fâșii subțiri de bumbac.

Ele se folosesc fie reci, ușor încălzite între palme.

Pentru zonele foarte sensibile, ar fi bine să folosești benzile în componența cărora intră ceara naturală și anumite substanțe sau extracte delicate din plante, care ajută pielea să se refacă mai repede după epilare.

Există benzi depilatoare cu aloe vera, cu extract de orhidee, cu vitamine sau uleiuri naturale.

Avantaje și dezavantaje

Epilarea cu ajutorul benzilor este comodă, rapidă și ușor de folosit acasă. Prețul lor este accesibil, iar fiecare bandă poate fi folosită de două sau chiar de trei ori, până își pierde aderența.

Din păcate, durerea este comparabilă cu epilarea cu ceară. Dar benzile depilatoare sunt mai ușor de aplicat. În schimb, este posibil să nu smulgă toate firele de păr și să mai rămână fire nedorite. Acestea pot fi îndepărtate definitiv aplicând benzile de două trei ori pe aceeași zonă.

Rezultatul, însă, va dura aproape 3 săptămâni. Este una dintre metodele cu rezultate de durată, mult mai eficientă decât lama sau crema epilatoare.

Pentru o epilare fără durere și cu rezultate care țin între 4 și 6 luni, trebuie să apelezi la epilarea IPL.  

Cum îți pregătești pielea pentru benzile depilatoare

Epilarea cu benzi de ceară rece: ce pași trebuie să urmezi

Cu o seară înainte de epilare, în timpul dușului, după ce pielea este bine înmuiată, aplică un scrub delicat pe bază de zahăr.

Masează ușor pielea la subraț sau în zona inghinală. Apoi curăță bine scrubul la duș.

A doua zi dimineața, când vrei să te epilezi, masează ușor pielea cu apă termală, apoi tamponează cu un șervet de hârtie absorbant. Usucă bine pielea și aplică benzile depilatoare.  

Epilarea propriu zisă

Benzile se aplică, așa cum scrie și în prospectul lor, în sensul creșterii firelor de păr. Se întind foarte bine și se presează ferm cu palmele calde.

Se masează ușor pielea în sensul creșterii firelor de păr, astfel încât substanța aderentă să prindă bine firele, apoi se trag benzile epilatoare în sens invers.

Se repetă operațiunea până când sunt smulse toate firele.

Cum tratezi pielea după epilare

În timpul epilării cu benzi de ceară, firele de păr sunt smulse din foliculi, dar suferă și stratul superficial de piele.

Întotdeauna ustură și apar iritații care pot ține câteva zile. În cazul în care nu calmezi iritațiile și nu tratezi pielea imediat, acestea se pot infecta.

De aceea, este important să îndepărtezi imediat resturile de substanțe adezive cu ajutorul șervețelor din pachet sau cu ulei de jojoba ori din sâmburi de struguri.

Apoi se pulverizează apă termală de mai multe ori pe pielea epilată și se poate aplica un gel de aloe vera răcoritor.

Alte soluții care ajută sunt:

– ceaiul de gălbenele

– soluție diluată de rivanol (o parte rivanol, 3 părți ser fiziologic)

– comprese cu gheață

– pudră pentru bebeluși

În ce condiții trebuie să eviți benzile depilatoare

Multe femei au pielea foarte sensibilă la subraț sau în zona inghinală și nu suportă durerea epilării. Ar fi bine să eviți benzile depilatoare, dacă nu reușești să suporți durerea.

De asemenea, acestea trebuie evitate dacă suferi de foliculită sau dacă îți apar mai des coșuri.

Tratează mai întâi problemele pielii, apoi încearcă epilarea cu creme delicate sau epilarea IPL, cu lumină pulsată, care distruge foliculii de păr.