Nucile verzi se folosesc pentru tincturi, pentru decocturi sau pentru lichioruri aromate. Tot din nuci verzi, bunicile noastre făceau o dulceață minunat de aromată. Și tot ele știau cum să își vopsească părul în mod natural cu cojile verzi de nucă, bogate în iod.

Ce beneficii au nucile verzi pentru pielea capului

Nucile verzi au fost folosite din Antichitate pentru a trata mici afecțiunii ale pielii. decoctul concentrat din cojile verzi de nucă sau cataplasmele din coji zdrobite se foloseau pentru răni și ulcerații, pentru inflamații dureroase, pentru mici infecții sau pentru ciupercile pielii.

Bunicile noastre știau cât de bune sunt nucile verzi pentru sănătatea scalpului și a firelor de păr. Le foloseau nu doar pentru a-și vopsi părul în nuanțe lucioase și calde, dar și pentru a combate mătreața sau pentru a vindeca iritațiile de la nivelul scalpului.

Iodul din nucile verzi grăbește vindecarea rănilor superficiale, a iritațiilor și a zonelor afectate de mătreață.

Nucile verzi au acțiune antiseptică, emolientă și regeneratoare asupra părului. Sunt recomandate pentru întărirea rădăcinilor și pentru prevenirea căderii părului. De asemenea, au proprietăți astrigente și sunt recomandate persoanelor cu părul gras. Sunt foarte utile și pentru persoanele care fac mai des eczeme pe pielea capului.

Ce efecte au asupra firelor de păr

Coaja de nuci verzi este foarte bogată în iod, tanin și vitamina C. Ea mai conține și vitamine din complexul B, precum și vitamina E.

Datorită sărurilor minerale, a iodului și a taninului, cel din urmă având rol și de conservant natural, decoctul din coji de nuci verzi pătrunde profund în structura firelor de păr și le conferă nuanțe arămii, brune sau roșcate, în funcție de culoarea ta naturală.

Dacă ai părul șaten deschis spre blond, cu nucile verzi vei obține reflexii puțin roșcate. Dacă ai părul șaten închis, spre brunet, vei obține cel puțin două nuanțe mai închise și luciri ușor brun-roșcate.

Indiferent de culoarea părului, cojile de nuci verzi îți vor oferi o nuanță sau două mai închise și vor acoperi parțial firele albe. Dacă te vopsești de două sau de trei ori cu un decoct din cojile verzi de nucă părul tău va căpăta un luciu plăcut, iar firele albe vor fi estompate.

Cum se pregătește decoctul pentru vopsit

Culege un kilogram de nuci verzi, spală-le bine de praf și curăță coaja. Miezul nucilor poate fi folosit pentru o dulceață deosebit de gustoasă, dar cojile verzi sunt foarte bune pentru a colora părul.

Într-o oală de inox, pune la fiert 1,5 litri de apă. Când apa dă în clocot, adaugă cojile de nuci verzi și lasă-le să fiarbă la foc potrivit timp de 5 minute. Apoi stinge focul și pune capacul să stea la infuzat timp de 15 minute.

Strecoară soluția printr-o sită foarte deasă și fină și așteaptă să se răcorească suficient pentru a fi folosită pe pielea capului.

Spală-te pe cap și clătește-te bine de șampon. Toarnă decoctul din coji de nucă într-un lighean mai mic. Clătește bine părul cu fiertura de nuci verzi și încearcă să ții părul în decoct cel puțin 10 – 15 minute, cât timp este cald.

Masează pielea capului și spală bine fiecare șuviță de păr în soluția colorantă obținută din nucile verzi.

Folosește un prosop roșu sau maro să te ștergi pe cap și usucă părul cu un uscător setat pe temperatură joasă.

Repetă de trei ori într-o săptămână vopsirea părului cu decoct din nucile verzi și nuanța părului tău va fi mai plăcută, mai vie, cu un luciu brun-roșcat plăcut. La final, folosește un balsam nutritiv pe bază de miere și vei avea un păr sănătos, frumos colorat natural și foarte fin.