Foloseşte spray impermeabil

În zilele în care plouă sau a nins şi pe trotuare s-a depus zăpada, foloseşte pentru încălţămintea ta din piele un spray impermeabil. Acesta va crea la suprafaţa materialului un strat hidrofug ce îi va oferi protecţie împotriva umezelii. În acest fel, îţi protejezi eficient încălţările şi te asiguri că îşi vor păstra forma, care poate fi şi ea afectată de umezeală. 

Atenţie, în astfel de condiţii meteo, nu este recomandat să porţi încălţăminte din piele întoarsă, care este mult mai permeabilă şi care poate fi deteriorată semnificativ. 

Curăţă încălţămintea imediat ce ai ajuns acasă

După ce ai ajuns acasă, este indicat să îți cureţi încălţările cu o cârpă de bumbac moale, care va înlătura excesul de apă şi eventualele murdării. În interiorul ghetelor sau al cizmelor se pun ziare, pentru a le păstra forma şi a absorbi umiditatea. Lasă-le să se usuce, dar nu în apropierea unei surse directe de căldură. 

Foloseşte cremă şi ceară

După ce încălţările s-au uscat, aplică un strat de cremă, pentru a le reda luciul şi pentru a hidrata corespunzător pielea. Dacă ai o pereche ghete dama din piele lăcuită, foloseşte un spray special pentru acest tip de material. Cele din piele obişnuită pot fi lustruite şi cu ceară. 

Scapă de urmele albe lăsate de sare

Se întâmplă deseori ca, după ce ai purtat o pereche de încălţări din piele prin zăpadă, să constaţi, după ce s-au uscat, că au rămas brăzdate de nişte linii albe. Acest lucru se întâmplă din cauza sării folosite pentru a topi şi a îndepărta mai uşor zăpada. Ca să scapi de ele, poţi folosi produse de desalinizare, disponibile la magazinele de încălțăminte, dar, de asemenea, poţi aplica un amestec făcut din părți egale de oțet alb și apă. Înmoaie o cârpă în această soluţie și tamponează uşor încălţămintea. Clăteşte, apoi, cu o cârpă umezită cu apă și șterge ghetele cu un prosop uscat. Lasă-le să se usuce și, la final, lustruieşte-le cu ceară, folosind o cârpă moale. Vor arăta ca noi!

Scapă de mirosurile neplăcute

Din cauza umezelii şi a diferenţelor de temperatură, în interiorul încălţărilor de iarnă se pot dezvolta diferite bacterii care, printre altele, cauzează inclusiv mirosuri neplăcute. Pentru a evita sau pentru a contracara această problemă, este recomandat să ai la îndemână un spray antibacterian pentru încălţăminte. Acesta se aplică la interior după fiecare purtare sau la intervalul recomandat de producător.

Schimbă din când în când branţurile

Pentru confortul tău, dar şi din punct de vedere igienic, branţurile trebuie schimbate din când în când. Poţi alege unele de silicon, mai ales dacă mergi mult pe jos, sau unele cu un strat de lână, dacă ai probleme cu circulaţia şi ai tot timpul picioarele reci, mai ales iarna.

Aşadar, pentru a te bucura cât mai mult timp de încălţările tale preferate şi pentru a le păstra în cea mai bună formă, ţine cont de sfaturile de mai sus. De asemenea, nu uita că atât producătorii, cât şi medicii recomandă să ai cel puţin două perechi de încălţări de iarnă, pe care să le porţi alternativ. 

Sursa foto: Pexels.com

Articol publicitar realizat in colaborare cu Deichmann.ro