Baia de aburi

Deschide porii, cuăță în profunzime, ajută la eliminarea impurităților și lasă tenul mai catifelat și luminos. Poți folosi pliculețe de ceai, uleiuri esențiale, flori uscate, felii de fructe, miere. Pune într-un bol mare 1-2 litri de apă clocotită, adaugă ingredientele și lasă la infuzat 5-7 minute (bolul trebuie acoperit). Așază-te astfel încât să stai cu fața exact deasupra bolului, acoperă-ți capul cu un prosop gros, închide ochii și relaxează-te câteva minute desupra aburilor calzi. Fața trebuie să fie la o distanță de 25-30 cm deasupra vasului, iar timpul de așteptare diferă în funcție de tipul de ten: dacă e sensibil, e suficient să stai 3-5 minute (baia de aburi se face o dată la 2-3 săptămâni), dacă e normal, 5-6 minute (e suficient o dată pe săptămână), și până la 10 minute dacă e gras (de două ori pe săptămână). Înainte de baia de aburi, tenul trebuie demachiat. La final, șterge-te cu un prosop curat, clătește-te cu apă călduță și șterge tenul cu apa de trandafiri. Dacă folosești uleiuri esențiale, nu pune în apă mai mult de 2 picături. Pentru tenul acneic, folosește ulei esențial de geranium și flori de arnică, pentru purifiere și tonifiere, ulei de grepfrut, ceai de mentă pentru ten obosit, felii de lămâie pentru ten gras sau ulei esențial de santal pentru riduri.

Acest procedeu se face de obicei seara, pentru a se evita machiajul, praful, frigul și pentru a lăsa timp tenului să își revină, în cazul în care se înroșește ușor. Băile de aburi nu sunt recomandate dacă ai iritații sau arsuri solare.

Măștile cu fructe de sezon

Căpșune, zmeură, cireșe…fructele de primăvară se pot transforma rapid în măști de îngrijire, cu rezultate uimitoare pentru ten. Cășunile sunt un excelent exfoliant: folosește-le fie simple, pisând miezul cu furculița și masând  pulpa pe pielea curată, fie în combinație cu miere sau banane sau împreună cu alte fructe de sezon, cum sunt cireșele – zdorbește într-un bol 3 căpșuni și 3 cireșe, și aplică pulpa fructelor pe tenul curat pentru 2-3 minute, apoi clătește-te cu apă curată. Pentru tenul obosit și tern, cireșele fac minuni, având efect de revigorare și împrospătare. Amestecă pulpa obținută de la 4-5 cireșe cu 2-4 lingurițe de iaurt natural și aplică pe față, timp de 10 minute. Pentru strălucire și un plus de vitalitate, combină cireșele cu kiwi, iar pentru un efect de întinerire, aplică jumătăți de cireșe pe față.

Scruburile naturale

Sunt foarte eficiente și ușor de preparat, așa că e chiar păcat să nu profiți de efectele lor miraculoase. Zdrobește 3-4 cireșe într-un bol de ceramică, adaugă o lingură de zahăr brun, amestecă în continuare, apoi pune o jumătate de linguriță de unt de mango și încorporează ușor.  Aplică pe ten prin mișcări ușoare, circulare, evitând zona ochilor. Lasă pe ten câteva minute apoi clătește bine cu apă călduță. Vrei un scrub care să combine exfolierea cu hidratarea și efectul antiîmbătrânire? Combină o ceșcuță mică de ceai verde cu zahăr brun și miere, astfel încât să obții o pastă consistentă. Masează pe tenul curat și după câteva minute clătește bine. Cele mai bune ingrediente cu rol exfoliant sunt : zahărul, fulgii de migdale pisați, mălaiul, zațul de cafea. Acestea vor fi ingredientele de bază în măștile tale.