Încearcă aceste trucuri de frumusețe cu bicarbonat, mai ales dacă ai o piele sensibilă și încerci să eviți cosmeticele cu substanțe iritante. Bicarbonatul de sodiu este potrivit pentru orice tip de piele și rezolvă rapid tot felul de imperfecțiuni.

Ce este bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) este un compus chimic anorganic care face parte din categoria sărurilor. El este așadar o sare, o pulbere foarte fină și albă, fără miros, cu un gust ușor sărat. Denumirea științifică este hidrogenocarbonat de sodiu. Denumirea de bicarbonat de sodiu trebuie considerată o denumire uzuală.

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient popular în bucătărie, folosit adesea la coacerea aluaturilor. El oferă alimentelor precum pâinea, prajiturile, briosele si blaturilor de tort o textura fină și pufoasă. Acest lucru se datorează faptului că are proprietăți de dospire, ceea ce înseamnă că reacționează cu ingredientele acide, precum oțetul sau sucul de lămâie, ajutând aluatul să crească prin producerea dioxidului de carbon.

Din punct de vedere terapeutic, bicarbonatul de sodiu este considerat un antiacid utilizat pentru calmarea unei indigestii sau a unui pirozis al stomacului). Se administrează pe cale orală, sub formă de pulbere sau suspensie orală.

Bicarbonatul are numeroase întrebuințări în medicină, cosmetică și curățenie, dar mai jos ți-am pregătit o listă cu cele mai bune trucuri de frumusețe cu bicarbonat.

Bicarbonatul de sodiu pentru ten și piele

Bicarbonatul este un adevărat balsam pentru piele. El neutralizează bacteriile de la suprafața pielii, curăță porii, emoliează, netezește și face pielea sau tenul mult mai fine.

Alungă mirosurile de transpirație

După duș, folosește bicarbonat de sodiu să masezi zona axilelor. Poți adăuga și câteva picături de ulei esențial de lavandă, de trandafiri sau de mentă. Vei ține sub control transpirația, iar pielea ta va mirosi frumos câteva ore la rând.

Scruburi pentru piele

Parfumează bicarbonatul cu diverse uleiuri esențiale, mai adaugă și zahăr brun și vei obține un scrub excelent pentru piele. Masează pielea cu bicarbonat după duș pe spate, pe picioare sau acolo unde simți că este mai aspră și uscată.

Reduce vergeturile

Masează bicarbonat în fiecare zi pe fese și pulpe, acolo unde apar cel mai repede vergeturile. Pielea ta se va menține mai elastică și fină, iar aspectul vergeturilor va fi mult diminuat.

Curăță porii și previne punctele negre

scrub pentru ten

Folosește cu încredere bicarbonat pentru ten. Acesta echilibrează cantitatea de sebum, curăță porii și previne apariția punctelor negre. De asemenea, este un bun tratament pentru acnee, deoarece usucă erupțiile purulente și ajută pielea să se cicatrizeze fără urme inestetice evidente.

Curăță coatele și călcâiele

Pielea de la coate și călcâie este întotdeauna mai uscată și mai aspră. Ține coatele și apoi călcâiele la înmuiat în apă fierbinte timp de 10 – 15 minute. Pregătește o pastă din apă caldă, bicarbonat de sodiu și puțină miere și masează zonele uscate. După acest tratament delicat, poți curăța foarte ușor pielea uscată cu piatră ponce. La final, aplică o cremă emolientă și vei avea cele mai fine coate și călcâie.

Revitalizează tenul

Dacă tenul tău pare obosit și ușor uscat, folosește o mască pe bază de bicarbonat cu apă caldă și puțină miere sau un albuș de ou bine bătut. Întinde masca pe ten și așteaptă 15 minute. Apoi clătește bine cu apă caldă și pulverizează apă termală.

Tenul tău va recăpăta strălucirea și va avea un aspect mai neted și mai catifelat la atingere.

Alte trucuri de frumusețe cu bicarbonat de sodiu

Păstrează dantura frumoasă

Fă-ți un detartraj în fiecare an, dacă ai depuneri de piatră sau dantura ușor îngălbenită. Apoi folosește la două – trei zile bicarbonat să cureți dinții. Astfel, vei menține dantura mai albă, mai curată și vei preveni depunerea de tartru. În plus, vei avea tot timpul o respirație plăcută.

Dă volum părului

Dacă părul tău se îngrașă repede și își pierde volumul, după două zile poți folosi pudra de bicarbonat la rădăcini să îi dai volum. Presară bicarbonat la baza firelor de păr, masează ușor și piaptănă părul peste cap.

Bicarbonatul va absorbi grăsimea și va da volum părului, iar coafura ta va avea un aspect mai proaspăt, ca de salon.

Înmoaie cuticulele

10 manichiuri cu flori care îți vor însenina ziua

Când îți faci unghiile, întotdeauna trebuie să te ocupi de cuticule. Folosește o soluție caldă cu bicarbonat să înmoi bine cuticulele și să le împingi cu un bețișor de lemn. Unghiile tale vor arăta mai curate și mai elegante, iar bicarbonat va albi și vârful unghiilor.

Reduce petele pigmentare pe mâini

Folosește săptămânal o mască din bicarbonat de sodiu, gel natural din frunzele de aloe vera și puțină zeamă de lămâie. Aplică această pastă pe mâini, dacă ai pete și pielea uscată. Va fi un adevărat balsam pentru mâinile agresate în fiecare zi de detergenți și săpun. Folosește masca pentru mâini în fiecare săptămână și mâinile tale vor căpăta un aspect mai tânăr, mai ferm și mai neted, iar petele se vor decolora ușor.