Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să regăsești micile și marile bucurii ale vieții.

Momentele de plăcere se savurează

Este destul să îți pui o simplă întrebare: “Ce m-ar face fericit, de ce am nevoie pentru a mă simți bine?”. Răspunsul constă adesea în lucruri mici, foarte simple, care îți evocă uneori amintiri din copilărie, cum ar fi mirosul de ciocolată caldă și produse de patiserie, sau o melodie care îți amintește de o seară frumoasă cu prietenii… Drept urmare, poți începe prin a nota toate acele lucruri mărunte, orice îți sugerează momente frumoase și plăcute. Le scrii într-un caiet sau, de ce nu, poți crea chiar un album. Astfel, vei stabili un adevărat ritual pentru micile plăceri ale zilei. Câteva minute pot fi suficiente, important este să fii conștient de asta (pentru că dacă plăcerea ta este o trufă de ciocolată belgiană, dar o vei consuma în timp ce continui să lucrezi… își va pierde cu siguranță statutul de „moment de răsfăț”).

Fericirea se cultivă

A te simți fericit vine și din capacitatea de a aprecia și a savura micile plăceri ale vieții de zi cu zi. Nu reușești întotdeauna… Pentru că nu îți permiți, nu este în modul tău de a funcționa sau, pur și simplu, pentru că bunăstarea ta personală nu este o prioritate și tinzi adesea să crezi că există mereu ceva mai important de făcut. 

Și totuși, ar trebui să existe rețete pentru micile plăceri zilnice, fie că este vorba de a face o plimbare în parc, de a citi o carte care stă de câteva luni pe noptiera ta sau de a face o  baie cu spumă, seara. Mici plăceri zilnice ar trebui să devină o prioritate! De ce?

  • Pentru că distracția dezvoltă stima de sine și întărește relația pozitivă cu tine însuți.
  • Pentru că micile momente de răsfăț eliberează dopamină (iar de aici până la senzații agreabile și plăcute mai este doar un pas).
  • Pentru că bucuria ușurează tensiunea și îți permite să te relaxezi.
  • Pentru că atunci când îți faci o plăcere, starea de spirit se îmbunătățește.
  • Pentru că aceste mici momente de plăcere dau o nouă aromă zilelor tale și te vor face să uiți, pentru o clipă, de grijile vieții de zi cu zi.

Și astfel, înveți cu atât mai mult să te asculți și să te respecți, să te gândești la ce te-ar face să te simți bine, fără să aștepți asta de la o sursă externă. Pentru că micile plăceri ale vieții pot fi uneori egoiste, și nu este nimic rău în acest lucru, dar și  împărțite cu prietenii și cei dragi. Important este să le faci loc în viața ta și să te  bucuri din plin de ele.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Sezamo