Multe obiecte deosebit de utile, pe care poate le folosești și tu zi de zi, sunt invenții geniale realizate de femei. Când te confrunți cu tot felul de probleme casnice, când ai prea puțin timp pentru copii și pentru tine, este imposibil să nu te gândești la soluții care să îți ușureze munca. Iar femeile sunt deosebit de inventive!

Mașina de spălat vase

Geniala mașină de spălat de vase, cea care ne scutește de munca la chiuvetă și ne salvează cel puțin o oră pe zi din timpul atât de prețios, a fost inventată de o femeie. Este vorba de o tânără căsătorită din America, Josephine Cochran, căreia îi plăcea foarte mult să organizeze petreceri acasă cu prietenii familiei. Doar că multe dintre vasele ei de porțelan ieșeau ciobite din mâinile servitorilor care le spălau după petreceri.

Josephine a început să se gândească la o soluție care poate transforma spălatul vaselor într-o activitate mecanică, prin care vasele delicate să fie protejate, iar femeile care mult timp în bucătărie să scape de corvoada spălării lor.

Ea a colaborat cu soțul ei și cu un mecanic pentru a inventa prima mașină de spălat vase cu presiune și a depus patentul în anul 1885. La început, mașina ei era folosită doar de restaurante și hoteluri, unde erau instalații de apă necesare, dar cu timpul ideea s-a răspândit și au fost fabricate mașini și pentru uzul casnic.

Coșul de gunoi cu pedală

Este una dintre invențiile geniale realizată de o femeie care a luat în calcul nu doar comoditatea acestui obiect, ci mai ales beneficiile pentru igienă în bucătărie.

Chiar dacă nu toate româncele au mașină de spălat vase în bucătărie, multe dintre noi folosim deja coșul de gunoi cu pedală. Este atât de simplu și igienic să apeși pedala și să arunci resturile din bucătărie fără să mai poi tu mâna pe capacul coșului de gunoi!

El a fost inventat de o mamă cu 12 copii, Lillian Moller Gilbrecht. Lillian era totodată psiholog și lucra în domeniul industriei grele. După decesul soțului, ea s-a dedicat mai mult familiei și treburilor casnice și a încercat să găsească soluții simple și ieftine pentru a-și face munca din bucătărie mai ușoară.

Lillian a inventat coșul de gunoi cu pedală și rafturile care se atașează la interior, pe ușa frigiderului. A mai avut și alte invenții ingenioase, dar acestea două au cucerit întreaga lume!

Filtrele de cafea din hârtie

Prima cană cu filtru, realizată din alamă, inventată de Melita

Aproape toate femeile adoră cafeaua. Mamele au nevoie de ea să păcălească oboseala, femeile de afaceri cu nevoie de cafea pentru socializare, iar tinerele pentru studiu.

Cafeaua este indispensabilă în viața multora dintre noi, iar o femeie este cea care a simplificat procesul de preparare a cafelei inventând filtrele din hârtie. Acest lucru se întâmpla în 1908, iar autoarea invenției a fost Melitta Bentz.

Interesant este procesul prin care a ajuns la invenția filtrelor. Înainte de toate Melitta își dorea ceva care să oprească zațul să mai ajungă în ceștile de cafea. Ea a folosit inițial o strecurătoare de metal în care a pus o pagină dintr-un manual al copiilor ei, pe care a perforat-o cu un ac. Invenția a funcționat, apoi a realizat că hârtia pentru alimente este mult mai bună pentru a strecura cafeaua și au apărut primele filtre rudimentare din hârtie.

Invenții geniale semnate de femei: ștergătoarele pentru parbriz

În mod uimitor, un lucru atât de banal, cu care sunt dotate azi toate mașinile, a fost inventat de o femeie care nici măcar nu conducea mașina prea des. Este una dintre cele mai puțin cunoscute invenții geniale realizate de o femeie.

Mary Anderson s-a gândit la o soluție să cureți parbrizul de ploaie și de zăpadă, când a observat că șoferii de la începutul anilor 1900 conduceau scoțând capul mereu pe portieră pentru a se uita pe drum când ningea.

Femeia a găsit o soluție simplă și a încercat să vândă ideea unor producători de automobile, dar nu a scos niciun ban de la ei, pe motiv că ștergătorul lui Mary nu li se părea util. Mary a deținut patentul invenției din 1903 până în 1920. Câțiva ani mai târziu, mai mulți producători de mașini din State au montat ștergătoare pe parbriz.

Încălzirea centrală

Primul om care s-a gândit cum să încălzească o locuință folosind gazele naturale și apa a fost Alice Parker. Ea a pus bazele sistemului de încălzire centrală cu gaz, în 1919.

Chiar dacă designul propus de ea nu a fost realizat, a fost pentru prima dată când un inventator s-a gândit să utilizeze gazul natural pentru a încălzi o casă obişnuită, idee care a inspirat sistemul de încălzire centrală pe care îl folosim și azi în toate orașele mari.

Primul program pentru computer

Primul program de calcul pentru o mașină nu a fost inventat de un bărbat pasionat de tehnică și electricitate, așa cum ne-am fi așteptat, ci de o femeie genială. Este vorba despre Ada Lovelace, fiica poetului Lord Byron.

Ada era o femeie cu o minte sclipitoare, o scriitoare pasionată de tehnică și matematică. Ea a colaborat cu matematicianul Charles Babbage pentru a crea ”motorul analitic” și ea a fost cea care a scris primul limbaj, primul program pentru funcționarea computerului inventat de ei doi. Ada Lovelace este considerată primul programator din istorie, iar primul ei algoritm a fost scris în 1837.

Descoperiri uimitoare ale femeilor de știință

Emilie du Chatelet  a fost primul om de știință care a descoperit și redactat principii esențiale de mecanică, pe care s-a bazat mai târziu teoria relativității.

Lise Meitnera a fost cea care a descoperit diviziunea atomică și a scris despre energia pe care o eliberează divizarea atomilor de uraniu.

Marie Curie a descoperit radioactivitatea și a scris primele studii despre folosirea radioactivității pentru tratarea cancerului.

Chimista Stephanie Kvolek a inventat kevlarul, materialul din care se fac vestele antiglonț care au salvat mii de vieți.

Anna Connely a fost cea care a inventat scara de incediu, ulterior fiind produse și sistemele mobile pentru intervenții la înălțime în caz de incendiu.

Tabita Babbitt a creat fierăstrăul circular în anul 1813.

Dr. Maria Telkes, împreună cu arhitectul Eleanor Raymond, au inventat casa cu energie solară.