Să recunoaștem, ne face o deosebită plăcere să facem cumpărături. Și am tot face, dacă n-am avea nicio limită financiară. Însă trebuie să revenim cu picioarele pe pământ și să acceptăm că inclusiv în acest aspect e nevoie de cumpătare și echilibru. Cum le putem obține? Ei bine, iată o listă cu câteva sfaturi care să te ajute să cumperi inteligent. Cu alte cuvinte, să economisești, dar să alegi și produse de calitate.

Fă o listă de cumpărături și ține-te de ea

Înainte de a merge la cumpărături, fă o listă cu produsele de care ai nevoie și încearcă să te ții de ea. Nu te lăsa atrasă de reduceri sau de alte oferte, dacă produsele respective nu se regăsesc pe lista ta. Astfel, vei face doar cumpărăturile necesare, economisind bani, dar și evitând risipa alimentară sau de orice alt tip.

Alege produse de calitate

Produsele de calitate pot fi mai scumpe, dar, de obicei, rezistă mai mult timp. În acest fel, poți economisi bani pe termen lung și nu vei mai fi nevoită să cumperi același produs din nou și din nou.

Compară prețurile produselor

Înainte de a cumpăra un produs, ar trebui să compari prețurile acestuia în diferite magazine sau pe diverse platforme online. În cazul cumpărăturilor online din alte țări, ar fi bine să verifici dacă prețul afișat include taxa pe valoare adaugata sau dacă aceasta va fi adăugată la momentul plății.

Evită cumpărăturile în perioadele de vârf

În timpul sezonului de cumpărături sau al sărbătorilor, prețurile produselor pot fi mai mari decât în restul anului. Încearcă să eviți cumpărăturile în astfel de perioade, dacă este posibil. 

Utilizează cupoanele de reducere sau codurile promoționale

Înainte de a face o achiziție, caută cupoane de reducere sau coduri promoționale pe internet. Acestea te pot ajuta să economisești bani la cumpărături și pot reduce costul total al achizițiilor.

Folosește cardurile de fidelitate și beneficiile acestora

Majoritatea magazinelor oferă carduri de fidelitate sau programe de loialitate care pot reduce costul total al achizițiilor sau oferă alte beneficii, cum ar fi transportul gratuit sau reducerile suplimentare. Acest lucru te poate ajuta să economisești sume considerabile

Verifică politica de returnare a produselor

Înainte de a cumpăra un produs, verifică politica de returnare a acestuia. În cazul în care produsul nu-ți îndeplinește așteptările, ar trebui să știi dacă îl poți returna sau dacă îl poți schimba cu altceva. Contează, de asemenea, și timpul în care se poate face returul și perioada în care primești banii înapoi. Caută toate aceste detalii pe site-urile de pe care faci cumpărăturile sau întreabă în magazinele fizice.

Cumpără produse en gros

În cazul în care ai posibilitatea, cumpără produsele en-gros. De exemplu, poți cumpăra orez, paste sau alte alimente uscate în cantități mari și să le păstrezi într-un loc ferit de lumină, uscat. Aceasta poate fi o opțiune mai economică, iar achiziționarea en-gros poate reduce costul total al achizițiilor. Există diferite depozite care permit astfel de cumpărături, inclusiv persoanelor fizice.

Cumpără de la producători locali

Încearcă să cumperi produsele alimentare de la producători locali. De multe ori, produsele de la aceștia sunt mai proaspete și mai ieftine decât cele de la comercianții intermediari, iar astfel de achiziții te pot ajuta să economisești mai mult. N-ar fi o idee rea nici dacă ai merge prin satele de pe lângă marile orașe sau pe la fermele din zona în care locuiești. Vei găsi produse proaspete, iar prețurile cu siguranță vor fi mai mici decât cele din magazine sau de pe platformele online.

În concluzie, cumpărăturile inteligente presupun planificare, comparare și alegerea calității și a durabilității. Prin urmare, fă o listă de cumpărături, verifică prețurile, folosește cupoanele de reducere și alege produse de la producătorii locali. Astfel, vei economisi bani și vei face alegeri mai bune și mai sănătoase.

Sursă foto: freepik.com

(P) Articol publicitar realizat in colaborare cu Startarium