Colpfl05

Colpfl05” by Louise Wolff –darina 23:22, 6 May 2005 (UTC) – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

 

Crotonul iubeşte lumina şi umiditatea

Intensitatea luminii este principalul factor care determină culorile frunzelor crotonului, ele reflectând şi starea de sănătate a plantei. Iarna, crotonul se aşază într-un loc în care să primească direct lumina soarelui. Dacă planta stă prea mult în soare, la temperaturi ridicate, culoarea frunzelor păleşte. De aceea, vara se amplasează ghiveciul într-un loc ferit şi răcoros al casei. Dacă frunzele din partea de jos a plantei devin palide, acesta este un semn că planta are nevoie de mai multă umiditate. În acest caz, se vor stropi zilnic frunzele cu un pulverizator sau se va pune ghiveciul într-o tăviţă cu apă şi pietricele. Dacă frunzele prezintă pete maronii, trebuie reduse porţiile de apă date plantei.

Are nevoie de temperaturi constante

Crotonul se simte cel mai bine la o temperatură de circa 20º C. Ghiveciul trebuie amplasat într un loc ferit de curenţii de aer şi de fluctuaţii de temperatură. Dacă planta stă în frig, va pierde în scurt timp toate frunzele.

Se înmulţeşte prin butaşi

Înmulţirea crotonului se face relativ uşor, prin butaşi. Frunzele separate de plantă se scurg mai întâi de sevă şi se pun în apă pentru a prinde rădăcini. Ca să-i crească rădăcinile, nu se schimbă apa şi vasul se ţine la întuneric. Butaşul obţinut se plantează în pământ uşor, cu drenaj bun şi care îşi păstrează umiditatea. Atenţie, seva care se scurge din frunzele rupte este foarte toxică, în contact cu pielea putând produce iritaţii şi leziuni. Din acelaşi motiv, trebuie evitat consumul acestor frunze de către animale.

Este rezistent la boli şi la dăunători

În general, crotonul este destul de rezistent la dăunători. Puricii şi păianjenul roşu sunt principalii duşmani ai săi. În cazul invaziei de purici, se curăţă bine frunzele, mai ales partea inferioară, cu un burete cu apă călduţă. După aceea, frunzele se stropesc cu o soluţie obţinută din apă călduţă, 2-3 picături de detergent de vase şi spirt sau cu o soluţie cumpărată de la un magazin de specialitate. Pentru a preveni infestarea plantei este recomandată curăţarea cât mai frecventă a frunzelor.