Calendar ortodox Decembrie 2020

  • 1 decembrie – Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret Milostivul (Ziua Naţională a României) (Dezlegare la ulei şi vin)
  • 2 decembrie – Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Miropa; Sf. Solomon, Arhiep. Efesului (Post)
  • 3 decembrie – †) Sf. Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica şi Căldaruşani; Sf. Prooroc Sofronie; Sf. Mc. Teodor, Arhiep. Alexandriei (Dezlegare la peşte)
  • 4 decembrie – † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la ulei şi vin)
  • 5 decembrie – †) Sf. Cuv. Sava cel Sfinţit; Sf. Mc. Anastasie; Sf. Cuv. Mc. Cosma Atonitul (Dezlegare la peşte)
  • 6 decembrie – †) Sf. Ier. Nicolae, Arhiep. Mirelor Lichiei (Dezlegare la peşte)
  • 7 decembrie – †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş; Sf. Ambrozie, Ep. Mediolanului (Dezlegare la peşte)
  • 8 decembrie – Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ier. Sofronie, ep. Ciprului; Sf. Ap. Tihic, Cezar şi Onisifor (Dezlegare la ulei şi vin)
  • 9 decembrie – † Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociţă Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei şi vin)
  • 10 decembrie – Sf. Mc. Mina, Ermoghen şi Evgraf (Dezlegare la ulei şi vin)
  • 11 decembrie – Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul şi Luca cel Nou (Post)
  • 12 decembrie – †) Sf. Ier. Spiridon, Ep. Trimitundei;Sf. Mc. Sinet; Sf. Ier. Alexandru, ep. Ierusalimului (Dezlegare la peşte)
  • 13 decembrie – †) Sf. Ier. Dosoftei, mitropolitul Moldovei; † Sf. M. Mc. Evstratie, Auxenţie, Evghenie, Mardarie şi Orest; Sf. Mc. Lucia fecioara (Dezlegare la peşte)
  • 14 decembrie – Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon, Arian şi Apolonie (Post)
  • 15 decembrie – Sf. Sfinţit Mc. Elefterie; Sf. Mc. Antia şi Suzana (Dezlegare la ulei şi vin)
  • 16 decembrie – Sf. Prooroc Agheu; Sf. Împărăteasă Teofana (Post)
  • 17 decembrie – Sf. Prooroc Daniel şi Sf. 3 tineri: Anania, Azaria şi Misail (Dezlegare la ulei şi vin)
  • 18 decembrie – †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian şi Zoe; Sf. Ier. Modest, patriarhul Ierusalimului (Dezlegare la ulei şi vin)
  • 19 decembrie – Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei; Sf. Mc. Trifon; Sf. Cuv. Aglaia (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului)
  • 20 decembrie – Înainteprăznuirea Naşterii Domnului; Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei şi vin)
  • 21 decembrie – Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle (Post)
  • 22 decembrie – †) Sf. Ier. Petru Movilă, Mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia; Sf. Mc. Hrisogon şi Teodota (Dezlegare la ulei şi vin)
  • 23 decembrie – Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, Arhiep. Neocezareei; Sf. Cuv. Naum (Post)
  • 24 decembrie – Sf. Sf. Cuv. Mc. Eugenia (Ajunul Crăciunului) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină)
  • 25 decembrie – (†) Naşterea Domnului (Crăciunul) (Harţi)
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun; (†) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana; Sf. Ier. Eftimie Mart., ep. Sardei (Sâmbăta după Nașterea Domnului)
  • 27 decembrie – A treia zi de Crăciun; † Sf. Ap. Întâiul Mc. şi Arhid. Ştefan; Sf. Cuv. Teodor Marturisitorul
  • 28 decembrie – Sf. 20.000 de Mc. arşi în Nicomidia; Sf. Sfinţit Mc. Glicherie preotul
  • 29 decembrie – Sf. 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel şi Tadeu
  • 30 decembrie – Sf. Mc. Anisia; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon (Harţi)
  • 31 decembrie – Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Odovania Praznicului Naşterii Domnului)

 

Calendar ortodox Decembrie 2020 – Sărbătorile religioase însemnate cu cruce roșie

Calendar ortodox Decembrie 2020 – †) Sf. Ier. Nicolae, Arhiep. Mirelor Lichiei

În Calendarul ortodox Decembrie 2020, data de 6 decembrie este ziua în care a murit Sfântul Ierarh Nicolae. Este vorba despre cel ce a fost Arhiepiscopul Mirei Lichiei.

Este cunoscut drept făcător de minuni și apărător al credinţei. Creștinii îl venerează ca fiind puternic apărător al copiilor, văduvelor, mamelor singure și fetelor necăsătorite. Propovăduitor al credinței, Sfântul Ierarh Nicolae a rămas în istoria religioasă drept apărătorul ortodoxiei.

Încă din timpul vieții, Nicolae a fost recunoscut pentru faptele lui de milostenie și pentru puterile lui tămăduitoare.

Este protectorul marinarilor și al călătorilor, ocrotitor al copiilor, școlarilor, studenților, al judecătorilor, criminalilor, hoților, comercianților, bucătarilor, sărbătorit laolaltă de ortodocși, catolici și protestanți.

Moaștele Sfântului Nicolae se află la Bari, în Italia. Întreaga lume creștină îl venerează și i se roagă pentru ajutor. Căci Sfântul Ierarh Nicolae îi ajută pe toți cei aflați la nevoie.

Conform tradiţiilor româneşti, sărbătoarea religioasă se suprapune cu venirea lui Moş Nicolae.

Atât copiii, cât şi cei mari îşi pregătesc încălţările curate lângă uşă. Ca să le găsească dimineaţa pline cu daruri.

Calendar ortodox Decembrie 2020 – (†) Naşterea Domnului (Crăciunul):

Nașterea Domnului sau sărbătoarea de Crăciun este una dintre cele mai frumoase și mai așteptate de peste an, care este prăznuită în Calendarul ortodox Decembrie 2020, pe data de 6 a lunii.

Sunt poate prea puţini cei care ştiu că celebrarea Naşterii lui Isus Hristos nu s-a făcut dintotdeauna în Biserică.

În secolul al III-lea se obişnuia, în Orient, ca pe data de 6 ianuarie să fie sărbătorită Epifania sau Teofania (descoperirea lui Dumnezeu). Este vorba despre un eveniment aniversar ce reunea laolaltă Naşterea Domnului, Botezul Lui de către Sfântul Ioan şi Nunta din Cana Galileii.

Papa Liberiu este cel care a introdus, în anul 354, data de 25 decembrie drept ziua Naşterii lui Isus. Această nouă dată a înlocuit astfel sărbătoarea păgână a solstiţiului de iarnă. De atunci, treptat, fiecare nouă comunitate de creştini a îmbrăcat Crăciunul în haine noi.

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Domnului:

Tradiția lui Moș Crăciun este una destul de nouă, împrumutată din Occident abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea. În secolele trecute, copiii îl așteptau cuminți pe Moș Nicolae și nici nu auziseră de Moș Crăciun.

În noaptea de 25 decembrie, se sărbătorea Nașterea Domnului, iar cine auzea cocoșul cântând la miezul nopții se putea considera norocos și credea că va fi binecuvântat cu sănătate și belșug în noul an.

Și pomul de Crăciun l-am împrumutat tot secolul trecut. Înainte vreme, bunicii puneau o buturugă groasă pe foc, în noaptea de 25 decembrie, și păzeau soba să nu se stingă focul până dimineața.

Dacă buturuga troznea, era semn bun că vin vremuri prielnice. Dacă ningea în noaptea de Crăciun, iarăși era semn bun, de belșug. Dacă nu ningea, însemna că de Paște avea să fie vreme rea și recolta slabă.

Calendar ortodox Decembrie 2020 – A doua zi de Crăciun; (†) Soborul Maicii Domnului:

Pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborul Maicii Domnului. Maica Mântuitorului Iisus Hristos este prima cea mai mare persoană sfântă din ceruri după Sfânta Treime (apoi Sfântul Ioan Botezătorul), ocrotitoarea tuturor creștinilor, mijlocitoarea noastră în fața lui Dumnezeu și mama noastră a tuturor.

Soborul Maicii Domnului este ziua în care adunarea cerească se unește cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfințenia Sa: „Prin cine s-a făcut mântuirea neamului omenesc? Prin Domnul nostru Iisus Hristos. Dar prin cine a lucrat Dumnezeu și care au fost vasele alese de Dumnezeu la taina aceasta a mântuirii lumii? Întâi Iisus Hristos, al doilea Maica Domnului”.

Ce nu se face de Soborul Maicii Domnului:

Nu se lucrează, nu se face curat. Oamenii care muncesc pe 26 decembrie nu vor mai avea nicio zi liberă pentru tot restul anului

În a doua zi de Crăciun, oamenii se duc „cu colacul” la naşi. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune De la noi puţin, de la Dumnezeu mult.

E interzis să bârfești, să înjuri,

Calendar ortodox Decembrie 2020 – A treia zi de Crăciun; † Sf. Ap. Întâiul Mc. şi Arhid. Ştefan:

Sfântul Ștefan este pomenit, an de an în calendarul ortodox, pe 27 decembrie. Sfântul, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan a fost primul martir întru credință.

A fost primul martir creștin condamnat la moarte, unul dintre cei șapte bărbați ‘plini de Duh Sfânt și de înțelepciune’, aleși de apostoli să le fie diaconi.

Sfântul Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos. Îl urmau pretutindeni și au asistat direct la faptele Sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon.

Cei care au probleme de sănătate sau se află în litigii, implicați în procese, au nevoie în casă de o icoană sfințită a Sfântului Ștefan.

La sărbătoarea Sfântului Ștefan se fac pomeniri pentru sufletele celor care s-au stins din viață în accidente, uciși sau în alte împrejurări accidentale.

 

Calendar ortodox Decembrie 2020 – Sărbătorile religioase însemnate cu cruce neagră

În afară de principalele sărbători din calendarul creștin ortodox al lunii decembrie 2020, alte sărbători de cruce neagră, de care trebuie să ținem cont, nu avem precizate în calendar în această lună.

Sărbătorile de cruce neagră sunt sunt sărbători care se țin cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit, spre deosebire de sărbătorile de cruce roșie în care sunt prezente mai multe restricții.

În aceste sărbători sunt prăznuiți sfinți care au trăit pe pământ românesc, sfinți români. În aceste zile este voie la muncile gospodărești, dar nu trebuie să lipsească rugăciunea.

Sărbătorile religioase însemnate cu cruce neagră în Calendarul ortodox Decembrie 2020 sunt:

  • 3 decembrie – †) Sf. Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica şi Căldaruşani; Sf. Prooroc Sofronie; Sf. Mc. Teodor, Arhiep. Alexandriei (Dezlegare la peşte)
  • 4 decembrie – † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la ulei şi vin)
  • 5 decembrie – †) Sf. Cuv. Sava cel Sfinţit; Sf. Mc. Anastasie; Sf. Cuv. Mc. Cosma Atonitul (Dezlegare la peşte)
  • 7 decembrie – †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş; Sf. Ambrozie, Ep. Mediolanului (Dezlegare la peşte)
  • 9 decembrie – † Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociţă Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei şi vin)
  • 12 decembrie – †) Sf. Ier. Spiridon, Ep. Trimitundei;Sf. Mc. Sinet; Sf. Ier. Alexandru, ep. Ierusalimului (Dezlegare la peşte)
  • 13 decembrie – †) Sf. Ier. Dosoftei, mitropolitul Moldovei; † Sf. M. Mc. Evstratie, Auxenţie, Evghenie, Mardarie şi Orest; Sf. Mc. Lucia fecioara (Dezlegare la peşte)
  • 18 decembrie – †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul;
  • 22 decembrie – †) Sf. Ier. Petru Movilă, Mitr. Kievului;
  • 26 decembrie –  †) Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana;

 

Citește și:

Calendar ortodox Ianuarie 2020

Calendar ortodox Februarie 2020

Calendar ortodox Martie 2020

Calendar ortodox Aprilie 2020

Calendar ortodox Mai 2020

Calendar ortodox Iunie 2020

Calendar ortodox Iulie 2020

Calendar ortodox August 2020

Calendar ortodox Septembrie 2020

Calendar ortodox Octombrie 2020

Calendar ortodox Noiembrie 2020