Piele feminină versus piele masculină

Pielea este cel mai extins și mai greu organ din corpul uman, putând atinge până la zece kilograme și doi metri pătrați, în cazul unui adult. Pielea are câteva roluri fundamentale, de la cel de protejare a corpului de factorii agresivi externi la cel de reglare termică, de sinteză hormonală – produce vitamina D sub influența razelor solare -, precum și o funcție imunitară. Formată din trei straturi suprapuse, respectiv epiderma, care se reînnoiește permanent, dermul și hipodermul, pielea prezintă ușoare, dar importante diferențe în funcție de sex. 

Printre principalele diferențe se numără acelea că pielea bărbaților este, de obicei, cu 10-20% mai groasă decât a femeilor, are o tendință mai mare de îngrășare, iar porii sunt adesea mai mari. Bărbaților le crește, de obicei, barbă. Pe de altă parte, tenul lor are tendința de a nu se rida la fel de repede, deși, odată instalate, aceste semne ale îmbătrânirii pot fi mult mai evidente. Pielea bărbaților prezintă diferențe față de cea a femeilor, însă ce înseamnă mai exact acest lucru în materie de produse de îngrijire? Partenerul de viață trebuie să folosească numai produse special concepute pentru el? Răspunsul este acela că produsele de îngrijire trebuie să fie alese mai degrabă în funcție de nevoile specifice ale pielii – ten gras, uscat, mixt, cu tendințe acneice, ridat – și nu de sex. În ceea ce privește parfumurile, nimic nu vă împiedică să folosiți aceeași aromă, de exemplu, Jo Malone. Iar lucrurile pot sta la fel și privind produsele de igienă.

Trei tipuri de produse cosmetice pe care le puteți folosi în comun

Există numeroase produse cosmetice pe care le poți folosi împreună cu partenerul de viață. Iată mai jos trei dintre acestea:

  • Produse pentru corp – indiferent de sex, pielea trebuie să fie hidratată, astfel încât să-și păstreze suplețea și strălucirea cât mai mult timp. Crema hidratantă pentru corp poate fi folosită de ambii parteneri, la fel și cremele pentru mâini. Aplicarea unei creme de mâini ar trebui să fie un reflex zilnic pentru amândoi, întrucât această zonă a corpului este permanent expusă la soare, frig, poluare ori alți agenți agresivi. Nu în ultimul rând, crema de protecție solară previne arsurile provocate de razele UV, ce pot cauza cancer și îmbătrânirea prematură a pielii. Crema de protecție solară se folosește în funcție de fototip, deci, de la caz la caz, poate fi folosită de amândoi.
  • Produse pentru față: pentru a evita comedoanele, punctele negre sau îmbătrânirea prematură a pielii, este indicat ca tenul să fie curățat zilnic cu un produs demachiant, de exemplu, o simplă apă micelară, care poate fi folosit de ambii parteneri ai cuplului. De asemenea, produsele de peeling și măștile de față pot fi folosite în comun, cu condiția ca amândoi să aveți același tip de ten. Nu în ultimul rând, aplicarea balsamului de buze ar trebui sa fie un reflex zilnic, iarna și vara, pentru a proteja această zonă de razele UV, poluare și alți factori agresivi. 
  • Produse de igienă – cel mai des folosit în comun produs de acest tip este, poate, pasta de dinți. Însă și gelul de duș poate să fie unisex, important este să vă puneți de acord asupra aromei. De asemenea, deodorantul este un produs cosmetic esențial care poate fi folosit în cuplu, însă este recomandat să alegi versiunea spray, nu stick, pentru că este mult mai igienică. 

Diferența dintre feminin și masculin este din ce în ce mai redusă în domeniul produselor de îngrijire personală, iar tendința unisex câștigă din ce în ce mai mult teren. Nimic nu te împiedică să folosești aceleași produse de îngrijire ca partenerul de viață – și invers. Urmează-ți inima, respectă-ți nevoile pielii și fii autentică, evitând stereotipurile.

Sursa foto: Shutterstock

(P) MATERIAL PUBLICITAR REALIZAT IN COLABORARE CU OBSENTUM