Despre Sfântul Simeon se știe că a venit pe lume din părinți creștini, care însă au înălțat rugi cu lacrimi pentru a zămisli un copil. Încă din fragedă pruncie, de la vârsta de 6 ani, copilul Simeon a arătat dragoste pentru credință. Și-a petrecut viața în post, priveghere și rugăciune, reușind să facă minuni încă din timpul traiului pământesc.

De ce Stâlpnic?

Sfântul Cuvios Simeon a petrecut 18 ani sus, într-un stâlp înalt, crezându-se acolo mai aproape de Dumnezeu, pentru a-I înălța rugi și cântări religioase. Iar Dumnezeu i-a călăuzit pașii să se retragă pe un munte. De unde și celălalt nume sub care mai este cunoscut, „cel din Muntele Minunat”.

A căpătat renume de vindecător. Căci lecuia până și bolile cele mai grele. Putea să îmblânzească fiarele sălbatice și reușea să citească gânduri și trăiri. Uneori, reușea să nu doarmă și vreme de o lună, trăind fără hrană. Cu toate acestea, s-a stins din viață la 75 de ani.

Sfintele sale moaște se găsesc și la noi în țară, sfântul său cap aflându-se la Mănăstirea Neamț. Pe racla în care sălășluiesc sfintele moaște există o inscripție în limba slavonă: „Moaște de la Sfântul Simeon cel de la Muntele cel Minunat. S-au ferecat de Ioan Ștefan voievod, la leatul 6971 (1463).”, care, potrivit istoricilor, este cea mai veche inscripție de la Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

Simeon Stâlpnicul are rolul lui

În tradiția populară, Simeon Stâlpnicul e cel care susţine cerul şi pământul, stând într-un picior, pe un stâlp înalt. El domneşte asupra vânturilor şi poate aduce cutremure. De aceea, ziua lui e foarte importantă şi trebuie respectată cu sfinţenie, altminteri omul riscă să i se dărâme casa sau să i se înţepenească picioarele.

Sursa foto: pravoslavnaolomouc.com