CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Uleiul esențial de lămâie este unul dintre cele mai bune uleiuri volatile pe care merită să le ai mereu în casă. Noi îți aratăm cum poți să îl folosești zi de zi!

Înainte de toate, trebuie să știi și ce proprietăți are:

  • antibacterian
  • antiinflamator
  • antiseptic
  • tonic
  • relaxant
  • revigorant
  • degresant.

Extras din coaja lămâilor, unde sunt concentrate cele mai multe substanțe benefice ale acestor citrice, uleiul esențial de lămâie este folosit în bucătărie, în alimentație, în cosmetice, dar și la curățenia casei. Iată 7 utilizări pe care, poate, nu le știai.

Scade pofta de dulciuri

Ține aproape de tine o sticluță cu ulei esențial de lămâie și inhalează vaporii aromați când îți este poftă de dulciuri după amiaza. Dacă ești la dietă și vrei să renunți la zahăr, aroma de lămâie te va ajuta și va diminua pofta de prăjituri sau bomboane. La fel de bun este și uleiul esențial de scorțișoară sau de portocale.

Îmbunătățește concentrarea

Acest ulei esențial are proprietăți tonice și revigorante, ca atare te ajută să te concentrezi mai bine la serviciu sau la temele de la școală. Alungă oboseala, te ajută să faci față mai bine stresului zilnic, sporește atenția și te ajută să îți îmbunătățești memoria.

Revigorează tapițeria

Dacă mobila tapițată cu materiale textile arată ponosită și a căpătat un miros de aer stătut, ar fi bine să încerci să o cureți singură. Pregătește o soluție din apă caldă și bicarbonat și folosește un burete să cureți suprafața materialului. Deschide geamurile larg într-o zi însorită să se usuce bine. Apoi pulverizează pe toată suprafața mobilei tapițate o soluție din apă distilată cu ulei esențial de lămâie și așteaptă o zi până se usucă bine. Scaunele sau canapeaua ta vor arăta mult mai bine și vei avea un parfum delicat în toată casa.

Spală fructele și legumele

Folosește un castron mare în care pui apă și câteva picături de ulei esențial din lămâie. Spală legumele și fructele care pot fi stropite cu pesticide și fungicide. Datorită uleiului de lămâie, unele substanțe toxice și bacterii de pe coaja legumelor vor fi înlăturate.

Uleiul esențial de lămâie curăță lipiciul sau urmele de marker

Prin camera copiilor, unde apar tot felul de pete, de lipici, de cretă colorată sau marker, folosește uleiul esențial de lămâie pentru a le curăța. Este un bun dizolvant și degresant, astfel că poate îndepărta și petele de marker.

Adaugă ulei esențial la florile din vază

Când vrei să păstrezi mai multă vreme florile proaspete în vază, schimbă apa zilnic, taie câte puțin din fiecare codiță și adaugă în vază ulei esențial de lămâie. Acesta împiedică dezvoltarea bacteriilor și hrănește florile. Cinci picături sunt de ajuns la o vază de mărime medie.

Împrospătează încălțămintea

Indiferent de materialul din care este făcută, încălțămintea absoarbe transpirația picioarelor și începe să miroasă neplăcut după câteva săptămâni. Spală și curăță bine interiorul ghetelor sau al pantofilor sport, nu doar exteriorul. Iar, după ce se usucă bine, aplică puțin ulei esențial de lămâie în interior. Acesta combate bacteriile și ciupercile care pot ataca pielea și unghiile.