Atunci când ai o relație pe termen lung, te poți gândi la căsătorie. Totuși unul dintre parteneri poate să nu fie atât de dornic să-și ia acest angajament. În unele cazuri, amândoi pot fi în aceeași situație. Ai spune că atunci este în regulă, dar pot apărea și în acest caz anumite disfuncții și probleme, mai ales atunci când cei doi ajung prea apropiați.

Discuții sincere despre teama de căsătorie

În primul rând, psihoterapeutul Tedy Creștin este de părere că ”ar fi util să își clarifice fiecare partener ce înseamnă teama de căsătorie. Provine din teama de adâncire și permanentizare a legăturii lor, din repulsia față de conformism și norme sociale, din dorința de a se simți fiecare încă liber, din lipsa convingerii ca aceasta este relația finală dorită de ambii parteneri,
etc.?

În momentul în care ambii își vor clarifica de unde provin ezitările și teama față de căsătorie sau dorința lor puternica de a face nunta, va fi posibilă și o discuție sinceră și reală despre ce își dorește fiecare să facă în viată și cum vede căsătoria și parteneriatul comun.”

Cauzele fricii de căsătorie

Există mai multe lucruri care s-au întâmplat în viața cuiva care pot duce la teama de a se căsători. Printre ele se află: divorțul părinților, istoric în familie de boli mentale (mai ales anxietate), o căsătorie precedentă care nu s-a terminat bine, lipsa unui atașament stabil în copilărie. Mai pot fi diverse frici legate de schimbarea stilului de viață, dar și de îndoiala că actualul partener este cel cu care și-ar dori să rămână.

Motivele pentru care se teme de căsătorie

Dacă partenerul tău nu-și dorește să se căsătorească, dar tu vrei asta, încearcă să nu o iei personal. Poate fi din cauză că nu e sigur că vrea să rămână toată viața cu tine, dar poate fi doar o problemă a lui personală, felul în care vede mariajul. Ar fi bine să vorbești cu el, să-l lași să-și exprime punctul de vedere și sentimentele. Vezi dacă își dorește să se schimbe.
Dacă este nevoie, apelați la terapie, fie împreună, fie doar el.

Cum scapi de teama de căsătorie

Ar fi bine să evaluați cum s-ar putea schimba viața voastră după căsătorie și să vedeți ce anume este realist și ce nu. Anumite temeri pot fi nefondate, altele sunt realiste, dar lucrurile negative ar putea fi preîntâmpinate. Uitați-vă la partea pozitivă, la care ar fi avantajele.

Vorbiți cu alte cupluri căsătorite și vedeți cum se descurcă ei. Dacă nunta propriu-zisă este generatoare de anxietate, dar doriți să vă cununați, puteți opta pentru o ceremonie mai restrânsă. Pandemia este o scuză bună, așa că nu va fi nevoie să dați socoteală tuturor mătușilor nemulțumite că nu au fost invitate la eveniment.

Citește și: Cele mai bune sfaturi despre căsătorie de la un bărbat divorțat

Ce este gamofobia

Teama de căsătorie poartă un nume în dicționarul afecțiunilor psihiatrice, anume ”gamofobia”. Nu este vorba de acea nervozitate pe care o are fiecare în fața unei decizii importante, ci de o problemă care afectează viața și este însoțită de anxietate sau de atacuri de panică. Ai acest tip de fobie dacă doar gândul la nuntă îți face inima să bată mai tare, te face să transpiri sau să amețești.

Această afecțiune are legătură și cu teama de abandon, intimitate sau de a avea încredere în oameni. Poate apărea mai des la persoane care au trăit în familii în care exista violență domestică. Nu toată lumea care nu-și dorește să se căsătorească are gamofobie.

Citește și: De ce se tem bărbații de căsătorie

Întărirea comunicării pentru a depăși teama de căsătorie

”Ar fi de dorit întărirea comunicării, a încrederii unuia în celălalt, a sincerității și a colaborării, pentru a discuta sincer și deschis, pentru a găsi cea mai buna soluție. Dacă pentru un partener căsătoria este foarte importantă și pentru celălalt nu este, însă comunicarea este bună, există posibilitatea de a găsi o cale de mijloc. Înainte de toate, este important ca ambii să înțeleagă bine punctul de vedere, valorile, dorințele și aspirațiile celuilalt, la fel ca și să fie conștient de propriile valori, dorințe și aspirații.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonPână la urmă, întrebarea de bază este dacă amândoi doresc să rămână împreună și relația este benefică și satisfăcătoare pentru ambii. Dacă așa așa este, cu siguranță vor găsi o formulă de compromis pentru ca amândoi să fie mulțumiți”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com