CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Sweetie este un fruct exotic rotund, cu o coajă verde și cu un miez galben – auriu, puțin mai mare decât o portocală. Textura miezului său seamănă foarte mult cu pulpa fructelor de pomelo, deoarece sweetie a fost obținut în laborator din încrucișarea fructelor dulci de pomelo, cu fructele mai suculente de grepfruit.

Studiile pentru conceperea unui fruct precum sweetie au început în America prin anii 1960. Cercetătorii au dorit să ofere consumatorilor un fruct mai dulce decât grepfruit și mai suculent decât portocalele sau pomelo, pentru a veni și în întâmpinarea celor care nu pot consuma citrice din cauza gustului lor amărui și acru.

Sweetie a apărut pe piață în anii 1980, iar în prezent este cultivat intens în Israel și consumat cu predilecție în America și Japonia. Pe piețele internaționale este adesea numit oro blanco sau aurul alb, datorită miezului său deschis la culoare, dulce, suculent și foarte parfumat.

Cum deosebești sweetie de grepfruit

Fructele sweetie au dimensiunea unui grepfruit alb, dar au coaja verde sau de un gălbui deschis. Ele au păstrat membrana albă și amară de la grepfruit, dar pulpa lor este mult mai suculentă, mai aurie și mai dulce, împrumutând dulceața specifică de la pomelo.

Sweetie se curăță mai ușor decât grepfruit, este mai suculent și este preferatul femeilor din Japonia, țară unde se cumpără cele mai mari cantități de sweetie, datorită parfumului și gustului său savuros.

Din punct de vedere al substanțelor nutritive, sweetie poate rivaliza cu toate citricele bogate în vitamina C, betacaroten, flavoinoizi, polifenoli și antioxindați. Este un fruct sănătos și bun și este un fruct care este mai ușor de tolerat de către cei care au probleme cu stomacul și se balonează de la citrice.

Spre deosebire de portocale sau grepfruit, sweetie poate fi consumat și de către cei care suferă de gastrită și de către cei care nu suportă gustul acru și amar al altor fructe exotice.

Cum să alegi un sweetie bine copt

Ca multe alte fructe exotice culese uneori prea devreme și care se coc mai degrabă în lădițe sau în casele noastre, fructele sweetie pot fi uneori mai puțin coapte și au un gust amărui neplăcut.

Strânge ușor în mână fructul și dacă simți că pulpa lui este ușor moale și grea, suculentă, atunci este un fruct bine copt.