Află cum să te bucuri alături de cei dragi oricare ar fi condițiile și să ai sărbători fericite și în pandemie. Atunci când e vorba de a crea momente festive, chiar și micile amănunte pot fi de folos. Nu ne mai dorim lucruri mari, scumpe, ci ne bucurăm de o strângere de mână, dar și de un apel video sau de un mic cadou trimis prin curier.

Micile bucurii ale vieții

Cercetările arată că persoanele care cultivă obiceiuri zilnice care le aduc bucurie și recunoștință au mai multă energie, mai puțină anxietate și o sănătate fizică mai bună. Având în vedere acest lucru, am adunat câteva idei pentru a avea Sărbători fericite și în pandemie. Poți face din aceste sărbători de Paște o ocazie de a aduna mici momente care să-ți aducă bună dispoziție.  

Componenta spirituală a sărbătorii pascale

A avea sărbători fericite și în pandemie depinde de modul în care privim sezonul festiv. ”Este util să punem accent pe semnificația sărbătorii, mai mult decât pe obiceiuri. Primii creștini sărbătoreau uneori Pastele în secret, în condiții materiale rudimentare, însă rămânea mereu importanța acestui eveniment, și nu fastul cu care este celebrat”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin care observă și ”că există o componentă puternică de viață socială și ritual. Totuși, în cazul unor amenințări exterioare cum ar fi pandemia, ar fi util să accentuăm componenta spirituală, relația fiecărui om cu sine însuși și cu Divinitatea”.

Slujba la biserică

Pentru mulți, momentul în care iau lumină sau întreaga slujbă de Paști, alături de Denii, sunt evenimente importante la care este musai să participe. Anul acesta este permisă prezența la biserică, în anumite condiții. Nu te poți duce, de exemplu, la slujba de Paști la catedrală, dacă nu locuiești în apropiere, dar poți merge la biserica din cartierul tău. Trebuie respectate condițiile de distanțare socială. Totodată, dacă nu reușești să ajungi, multe biserici transmit în direct și poți participa și în acest mod.

Sărbători fericite și în pandemie. Reuniuni de familie

Întâlnirea familiei poate fi posibilă anul acesta, fără reuniuni extinse. Totuși, ar fi bine să participați doar dacă sunteți sănătoși. Ceea ce pare o răceală minoră poate să provoace bunicilor sau chiar și celor mai tineri probleme de sănătate grave. În cazul în care nu este posibil altfel, puteți să vă întâlniți la un ”prânz virtual”. Alegeți împreună meniul și vă bucurați de el și de discuții la un apel video pe internet. Cu această ocazie, veți putea fi alături și de cei care locuiesc peste hotare. Chiar dacă stați acasă și nu primiți fizic oaspeți, îmbrăcați-vă festiv și decorați casa.

Citește și: Rețete de paste care îți vor face ziua mai bună în orice situație

Sărbători fericite și în pandemie. Mai multă relaxare

Dacă în fiecare an perioada de Paște era una stresantă pentru tine, acesta este a doua ocazie de a te relaxa. Nu mai trebuie să fie totul lună, iar meniul nu mai trebuie să conțină zeci de feluri complicate. Dacă dorești, poți să petreci Paștile în pijama, cu  mâncarea preferată, chiar dacă nu este adecvată în mod tradițional acestei perioade. Dacă ai mai mult timp, poți lucra la acele proiecte de care nu ai avut niciodată timp, cum ar fi să tricotezi un pulover, să înveți să cânți la chitară sau – de ce nu? – să scrii acel roman la care te gândești de ani de zile.

Activități de Paște pentru copii

Pentru cei mici, poți organiza o vânătoare de ouă de ciocolată. Dacă ai grădină, ascunde obiectele acolo și dă liber la distracție. Puteți face asta și într-un parc, la pădure, dar și acasă. Dacă, de exemplu, nu puteți fi fizic cu nepoții, le puteți trimite voi mesaj cu mici indicii care să-i ajute să descopere obiectele. Copiii se vor bucura și de cântece și alte activități de sezon, cum ar fi pictarea ouălor, crearea de mici decorațiuni, dar și de plimbări în natură la aer curat.

Citește și: Decorează ouăle vopsite de Paște cu periuța de dinți

Sărbători fericite și în pandemie. Conectați prin tehnologie

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Sigur că poate exista și componenta socială, prin telefoane, transmisii live, reuniuni virtuale. Toate acestea ne pot face să apreciem mai mult contactele reale cu cei dragi, care nu sunt posibile acum. Este foarte important să stăm de vorba unii cu ceilalți, să nu ne izolam, chiar dacă nu avem condiții optime. Însă clipele memorabile nu depind de ceea ce se întâmplă în exterior, ci doar de noi. Cel mai important este să simțim spiritul acestei sărbători în noi, să o celebrăm cu bucurie și încredere,  pentru că, în ultima instanță contează foarte mult părerea noastră despre noi înșine,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com