Pare că este o mare poveste de iubire. Totul este frumos. Atracția este puternică. Ai o relație pasională. Dar după o vreme, apar și certurile la fel de puternice. Pare că este un carusel de emoții, când sus, când jos. Te întrebi dacă asta este dragostea sau ai greșit tu ceva. 

Relație pasională, dar plină de certuri. Plan de îmbunătățire

”Certurile violente apar când există diferențe de valori, obiective în viață, dorințe și aspirații. Stilurile lor de viață și personalitățile partenerilor sunt opuse”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Dacă pare partenerul ideal, este clar că există puncte de atracție și lucruri care funcționează. Totuși, în paralel pot fi și lucruri care nu funcționează. Toate vin la pachet. Important este ca amândoi să conștientizeze și să accepte realitatea, să distingă ce funcționează și ce nu, să hotărască dacă doresc să colaboreze în mod real pentru a îmbunătăți legătura dintre ei. Uneori, în mod inconștient, partenerii își sabotează relația pentru ca nu cred ca au viitor sau nu doresc să aibă viitor”, spune specialistul.

Reconstruiește încrederea

Când ai o relație pasională, dar plină de certuri, este nevoie să vă întoarceți să puneți din nou bazele. Atunci când vrei o schimbare în bine, ”primul pas ar fi reconstruirea încrederii și a comunicării. Încrederea nu înseamnă că suntem tot timpul de acord unul cu celălalt.

Încrederea în partener înseamnă că ești sigur că vei fi ascultat, înțeles și acceptat așa cum ești. Pe de altă parte, și tu la rândul tău, vei asculta și vei încerca să înțelegi și să accepți punctul lui de vedere. Nu este o cale spre consens. Este însă o cale spre comunicare sinceră, cu mult mai multe șanse să ofere rezultate reale, decât o comunicare conformistă și falsă”, este de părere psihoterapeutul. 

Stăpânește-ți emoțiile

Când ai o relație pasională, dar plină de certuri, conflictele pot ajunge de nesuportat. Este nevoie să înveți să-ți stăpânești emoțiile. În cazul în care tu îți menții calmul, poate nici partenerul nu va ajunge să se enerveze atât de tare. Te pot ajuta exercițiile de relaxare. Totodată, ar fi bine să știi care este motivația lui de a face anumite lucruri. Uneori, te poți gândi că are intenții rele, dar el să nici nu-și dea seama că greșește. În plus, în momentele liniștite, deschide discuția și vorbește despre ce vă nemulțumește.

Citește și: 7 trăsături importante într-o relație

Discutați despre dorințele voastre

Dacă vă doriți să rămâneți împreună, v-ar ajuta să discutați clar ce vă doriți unul de la celălalt. Luați-vă suficient timp să faceți împreună o listă. Începeți cu ce apreciați unul la celălalt, apoi, scrieți ce vă doriți unul de la celălalt și ce oferiți. Apoi, ajungeți la lucrurile care vă nemulțumesc și le-ați dori să le schimbați. La final, vedeți ce anume puteți negocia și ce nu. Există anumite lucruri pe care nu le tolerați și printre ele ar fi bine să fie și violența.

Citește și: Cât contează atracția sexuală într-o relație

Relație pasională. Partea constructivă a conflictelor

”În momentul în care ați reconstruit încrederea unul în celălalt și comunicați sincer și deschis, fără baraje sau camuflaje în comunicare, veți conștientiza și identifica în mod real ce vă doriți fiecare. Veți realiza cum este în mod real partenerul, ce funcționează și ce nu funcționează în prezent. Totodată, veți clarifica planurile de viitor. Certurile au o parte negativă și o parte pozitivă.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Dacă amândoi pot colabora pot extrage partea constructivă din conflict, relația ar putea să funcționeze. Ar putea ajuta schimbul de idei, confruntarea dintre viziuni diferite, însă nu greșite, dorința de bine a fiecărui partener. Totuși, nu e cazul să minimizați partea dăunătoare a certurilor: stresul, emoțiile negative, starea de rău, etc. Per ansamblu, neînțelegerile pot fi transformate în discuții contradictorii cu mult mai multe rezultate utile pentru relație decât dacă ele ar fi artificial evitate,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com