Cetatea Oradea, vestigiu medieval

Oradea găzduiește o cetate în formă de pentagon din secolul al XII-lea, cu un trecut ilustru. Construită de regele Ladislau I al Ungariei ca o mănăstire catolică fortificată, ea a fost ulterior transformată într-o cetate renascentistă și promovată la statutul de sediu al Diecezei Romano-Catolice din Oradea. Odată înconjurată de un șanț foarte larg de 120 de metri, plin cu apă din râul Criș, astăzi este una dintre cele mai bine conservate cetăți din Europa.

Cetatea Oradea

Palatul Episcopal de pe malul Crișului Repede

Construită în stil baroc târziu austriac, Palatul Episcopal Catolic a fost înființat în secolul al XVIII-lea de către Episcopul Baron Adam Patačić. Acesta a folosit planurile arhitectului austriac Franz Anton Hillebrand. Palatul are 365 de ferestre exterioare, reprezentând zilele anului, și 120 de camere repartizate pe trei etaje. Inspirat de Palatul Belvedere din Viena, astăzi este unul dintre cele mai îndrăgite repere ale orașului.

Palatul Episcopal de pe malul Crișului Repede

Casa Darvas-La Roche din Oradea

Una dintre bijuteriile arhitectonice ale orașului este casa lui Darvas-La Roche. A fost construită între 1909 și 1912 de către frații László și József Vágó în stilul Art Nouveau. Poți admira fațada, decorată cu butoane ceramice verzi Zsolnay din mai multe stiluri, balcon bogat împodobit, vitralii colorate cu motive naturale și decorațiuni unice de fier.

Oradea - Piața Unirii

Oradea – Piața Unirii

Biserica cu Lună are un mecanism unic în Europa

Construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, această biserică ortodoxă românească este faimoasă datorită mecanismului construit de maestrul vienez George Rueppe. Unic în Europa, mecanismul prezintă fazele lunii. Operează o sferă cu un diametru de un metru pictat în negru și aur și este montat pe turnul bisericii. Luna metalică urmează rotația lunii în jurul soarelui și arată privitorilor faza exactă a Lunii Pământului.

Biserica cu Lună

Rezervația naturală Pârâul Peța, singurul pârâu termal

Pârâul Peța traversează oraşul Oradea de la est la vest. Este singurul pârâu termal din România şi printre puținele din Europa. În apele lui calde crește nufărul termal ( Nymphaea lotus f. termale) în ape care ating 30 de grade Celsius. Are particularitatea de a înflori noaptea. Pârâul era folosit în Evul mediu pentru apărarea orașului, dar în prezent s-a transformat în loc de promenadă pentru localnici.

Băile Felix, mândria județului Bihor

Datorită apei termale, Băile Felix sunt una dintre cele mai renumite stațiuni balneare din țară. Potrivit unor istorici, stațiunea a fost descoperită în jurul anului 1.000 de ani, în timp ce unii spun că apele termale au fost folosite doar după 1700. Ceea ce este sigur este că au fost exploatate în secolul al XVIII-lea de un călugăr din mănăstirea Klosterbruck din Moravia, care a fost și administrator al mănăstirii aproape de Sânmartin. Cu temperaturi ale apei cuprinse între 20 și 49 de grade Celsius, ele sunt folosite pentru a trata o serie de afecțiuni, mai ales pentru reumatism.

Vezi locuri de vizitat in Oradea!

Citiți și: Cetati România – bijuterii medievale des vizitate de turiști

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com, youtube.com, Oradea în imagini