CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Ieșirea la pensie poate fi și un prilej bun pentru începutul unei noi vieți mai bune împreună. Dacă ieșiți la pensie în același timp, este important să recunoști că este posibil ca fiecare dintre voi să întâmpine această tranziție în mod diferit. Unii s-ar putea să nu aibă nicio problemă, ba chiar să fie foarte fericiți. Alții s-ar putea teme de schimbare.

Planuri pentru ieșirea la pensie

Ar fi bine să plănuiți din timp tranziția la viața de pensionari. Discutați despre ce doriți să faceți, despre unde doriți să stați. Mulți se gândesc să se mute la țară sau în orașul natal, alții vor să călătorească mai mult. Cei mai aventuroși își iau o rulotă și încep să colinde lumea. Nu ar fi bine să asumi că soțul se gândește la viitor la fel ca tine, chiar dacă poate ați discutat acest lucru în urmă cu câțiva ani.

Planuri în doi sau separate

Ați putea face planuri împreună și planuri separate pentru ieșirea la pensie. Veți hotărî împreună unde veți locui și marile proiecte, dar puteți avea și dorințe diferite. Poate tu ai vrea să te ocupi mai mult de grădinărit, dar el de pescuit. Totuși, amândoi vă vreți să renovați casa de la țară și să vă mutați acolo. Este bine să-ți faci propria viziune despre cum va arăta viața după pensie, iar apoi să o împărtășești cu soțul și să-l asculți și pe el.

Citește și: Poveste de viață: A doua tinerețe e chiar mult mai frumoasă, dacă vrei

Ieșirea la pensie, mai mult timp împreună

În general, ați fost obișnuiți să nu petreceți atât de mult timp împreună. Chiar dacă acum veți sta mai mult unul cu celălalt, este bine să mențineți și interese separate. Petrecerea timpului mereu împreună s-ar putea să dăuneze. Relațiile sănătoase combină independența cu interdependența.

În timp ce vă creșteați copiii, plăteați ratele la casă și lucrați full-time, voi înșivă și relația voastră au trecut în planul doi. În prezent, aveți timp pe care să-l folosiți așa cum doriți. Totodată, aveți nevoie să vă îngrijiți. Contează foarte mult să vă mențineți sănătatea, să aveți o dietă echilibrată, să faceți mișcare, să găsiți activități care să vă dea sens, să socializați. Comunicarea este cheia. Vorbiți despre ce v-ați dori să faceți și stabiliți ce veți face împreună și ce separat.

Citește și: Poveste de viață: „La pensie, începe a doua tinerețe. Trebuie numai să vrei s-o trăiești”

Avantaje și dezavantaje ale ieșirii la pensie

”Ieșirea la pensie are avantaje și dezavantaje”, constată psihoterapeutul Tedy Creștin care adaugă: ”este util este să știm cum să transformăm dezavantajele în avantaje. De exemplu, în loc să ne concentrăm pe lipsa de sens că nu mai avem un serviciu, lipsa importantei sociale, timpul și energia ocupate de carieră pe care nu știm cum să le înlocuim, să ne bucurăm de mai mult timp împreună, mai mult timp pentru hobby-uri, pentru nepoți, mai mult timp pentru planuri sau vise comune”.

Pregătirea tranziției

Dacă vrei să treceți cu bine peste ieșirea la pensie, specialistul te sfătuiește ”să înțelegi mai mult despre ce probleme pot să apară și să pregătești din timp această tranziție. De exemplu, observă ce vă place să faceți împreună, ce hobbyuri și pasiuni comune aveți, ce v-ar fi plăcut să faceți și nu ați reușit până acum. Poate este timpul pentru ceva ce dintotdeauna v-ați dorit, cum ar fi achiziționarea unui animal de companie, a unui nou automobil, a unei locuințe noi, renovarea celei vechi, lecții de dans, pictură, excursii, înscrierea într-un ONG, proiect, partid, etc.”

Citește și: Poveste de viață: „Mama mea și-a dedicat viaţa întreagă meseriei de mamă”

Soluții personalizate pentru ieșirea la pensie

”Nu exista soluții universale și nici răspunsuri „corecte”. Important este ca partenerii să conștientizeze problemele care pot să apară și să lucreze împreună la găsirea unor soluții personalizate pentru cuplul lor. Este clar că revenirea la un timp îndelungat petrecut împreună necesită comunicare, empatie, sprijinirea celuilalt și includerea partenerului în planurile tale. După întărirea comunicării, e timpul perfect pentru a explora lucrurile care îi atrag pe amândoi și pentru a găsi lucruri noi, care să îi pasioneze,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com