Fasolea verde face multe preparate delicioase și se folosește în tocănițe cu sos, ciorbe acrișoare, ghiveciuri de legume sau salate. Ea poate fi gătită la aburi sau la cuptor, fiartă în ciorbe sau murată pentru salatele picante de vară.

În ceea ce privește beneficiile păstăilor fragede de fasole, lista nu este deloc scurtă. Fasolea fragedă este bogată în proteine, săruri minerale și vitamine precum acidul folic, vitamina A, B6 sau vitamina C. Ea este o bună sursă de carbohidrați complecși pentru energia organismului și pentru buna funcționare a creierului, reglează digestia, reglează nivelul de zahăr din sânge, ajută la fixarea calciului în oase și ajută la slăbit, deoarece conține o cantitate redusă de calorii.

Cum se păstrează fasolea verde la frigider

În luna iunie trebuie să profităm de fasolea verde și fragedă care apare în piețe. Aceasta este perioada optimă pentru a consuma tecile dulci de fasole, înainte ca boabele din interior să se maturizeze.

Tecile verzi pot fi cumpărate în cantități mai mari, deoarece pot fi păstrate la frigider aproape o săptămână înainte de a fi gătite. Pentru a rezista mai bine, tecile trebuie să aibă și codițele verzi. Astfel, ele se păstrează fragede și crocante. Dacă le rupi codițele, se ofilesc și se deshidratează în câteva zile.

Așadar, păstrează fasolea verde cu tot cu codițe la rece, în sertarul pentru legume din frigider, aproape o săptămână înainte de a le găti.

Metode de conservare pe termen lung

Fasole verde la congelator

Tecile verzi pot fi congelate timp de cel mult 8 – 10 luni, pentru a fi consumate pe timpul iernii. Se spală, se curăță de codițe și de ”ațe”, așa numite fibre de pe lungimea tecilor, și se rup în bucățele potrivite.

Apoi se pun în caserole de plastic și se depozitează în congelator timp de câteva luni.

Când vrei să le gătești, se pun congelate direct în ciorbă, în tocăniță sau la ghiveciul de legume. Mai poți face cu ele și zacuscă în luna octombrie, când se pregătesc conservele de iarnă.

Fasole verde la borcan cu suc de roșii

fasolea-verde-metode-de-conservare-la-borcan

Este una dintre cele mai populare metode de conservare. Tecile de fasole se spală bine, se curăță de codițe și de ațe și se rup în bucățele potrivite. Se pot folosi tot felul de păstăi, și din cele verzi și subțiri, și din cele galbene și late.

Păstăile se pun într-o cratiță încăpătoare împreună cu sare, piper, usturoi și puțin ulei și se călesc câteva minute. Separat, se călește ceapa în ulei cu suc de roșii, apoi se adaugă păstăile și se fierbe totul în sucul propriu timp de câteva minute.

Se mai pot adăuga bețișoare de morcovi, rondele de ardei gras roșu sau felii subțiri de roșii bine coapte.

Când legumele sunt gata, se toarnă în borcane, se capsează bine și se fierb la bain-marie. Se păstrează într-o cămară rece și se folosesc iarna drept garnitură pentru fripturi sau pentru pește la cuptor.

Păstăi de fasole verde picante

Cine iubește murăturile picante, poate încerca și a treia metodă de conservare pentru fasolea verde.

Păstăile bine curățate, se rup în bucăți potrivite și se dau în câteva clocote, timp de un minut sau două. Păstăile trebuie doar să se înmoaie puțin, nu să fiarbă.

Se curăță usturoi și ghimbir și câteva rondele de morcovi. Se pregătește o saramură cu 10 gr de sare la un litru de apă, în funcție de câte borcane vrei să umpli cu păstăi. Se așază tecile de fasole în borcane, se adaugă usturoi, boabe de piper, ghimbir, cimbru și rondele de morcovi. Se toarnă saramura peste legume și se dau borcanele la fiert câteva clocote la bain-marie.

Fasolea verde murată este excelentă drept garnitură pentru fripturile de porc, pentru chifteluțe, snițele, pentru un pilaf cu ciuperci sau pentru un ghiveci cu carne de vită.