”Dacă nu te bate, nu te iubește”. ”O palmă nu a făcut rău nimănui”. În cultura noastră există multe prejudecăți despre violență prin care suntem îndemnați să o tratăm ca pe ceva normal într-un cuplu, dar nu este. Află cum previi violența domestică.

Pune-te la adăpost

La începutul unei relații este bine să te uiți foarte bine la viitorul partener și să vezi dacă există semne care să-ți dea de gândit că ar putea fi un pericol. Dacă ești deja căsătorită cu el și are înclinație spre violență, ar fi anumite lucruri pe care le poți face pentru a-l aduce pe calea cea bună, dacă și el își dorește asta. Însă dacă el continuă, cel mai bine ar fi să te pui la adăpost pe tine și pe copiii voștri.

Fii atentă la posibilul partener

Poți să previi violența domestică, dacă te uiți bine la virtualul partener, înainte de a te implica în relație. ”Atunci când intri într-o relație și dorești să eviți un partener violent, este bine ca, întâi de toate, să te uiți la anturaj și la modul în care se poartă cu alții – nu cu tine ca parteneră, pentru că îi este ușor să se controleze la început, ci cu alte persoane din jurul lui”, te sfătuiește psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Amenințare pentru sănătatea femeilor și a copiilor

Semne că ar putea fi violent

”Dacă este impulsiv și are tendințe agresive, va răbufni ușor când veți ajunge să locuiți împreună. De asemenea, alcoolul și drogurile accentuează înclinația către violență. Fii atentă și la valorile lui morale, la prejudecățile lui. De exemplu, nu este un semn bun dacă el crede că femeia e inferioară bărbatului sau femeia nu e bună de nimic etc. Aceste lucruri nu le va declara în mod direct cu ușurință, însă reies din comportament”, spune specialistul.

Citește și: Violența domestică în perioada de criză Covid-19. Ce pot face victimele ca să se apere

Cum previi violența domestică. Descoperă comportamentul abuziv

De la vârste mici, copiii învață să creadă că orice tip de atenție, chiar și negativă, este mai bun decât indiferența. Ca urmare, unele femei, dacă au de ales între a fi ignorate sau abuzate, aleg varianta a doua. Faptul că este într-o relație nu reprezintă o garanție că o persoană este și iubită și nici faptul că partenerul îi reamintește, între episoade violente, că o iubește sincer nu trebuie să fie luat ca atare.

Dragostea presupune căutarea binelui celuilalt mai mult decât binele personal. Presupune, uneori, renunțare, timp și dăruire. Violența și comportamentul abuziv reprezintă opusul celor enumerate. Fiecare femeie ar fi bine să facă o definiție a iubirii. Apoi, să pună față în față comportamentul partenerului și definiția. Concluziile aparțin fiecăreia.

Citește și: Violența domestică în timpul sarcinii. Ce este de făcut

Cum previi violența domestică. Cere ajutorul

”Dacă ești într-o relație cu un bărbat care dă semne de violență, este dificil. Ca situație de urgență, pentru a aplana un conflict și a preveni o eventuală agresiune, este mai bine să taci, să pleci într-o altă încăpere în momentul în care vezi că se ”încing” lucrurile. Totodată, dacă ești în pericol, cere ajutorul. Sună o persoană apropiată sau chiar la 112.

Ar fi bine să ai o minimă independență financiară, să îți păstrezi o rețea socială, să ai prieteni și rude la care să apelezi și cărora să nu le ascunzi că treci prin episoade violente cu partenerul. Este bine să rămâi în relații bune cu părinții tăi, astfel încât să te poți refugia la ei la nevoie.”

Când să pleci

”Dacă vezi că episoadele violente se repetă, că bărbatul nu manifestă regret, că nu face pași concreți spre îndreptare, cum ar fi să renunțe la alcool sau la droguri dacă e cazul, să apeleze la un psiholog sau la alt specialist de care are nevoie, atunci ar fi poate mai bine să înceteze relația.  

De asemenea, victima trebuie să facă psihoterapie, fără rușine, pentru a putea depista de ce a ales un bărbat cu inclinații violente și pentru a remedia deciziile viitoare în alegerea unui nou partener. Studiile arată că femeile ieșite din relații abuzive, au tendința într-o proporție foarte mare, să intre în alte relații cu parteneri la fel de violenți, observă psihoterapeutul.

Sursa foto: 123rf.com