Mulți am ajuns la un punct în care ni se pare că nu mai putem continua în acest fel. Există așa-numita ”oboseală de pandemie”. Nu mai rezistăm și nu mai suntem atenți la regulile de prevenție a îmbolnăvirilor.

De peste un an de zile auzi îndemnul de a sta în casă. Citești despre valuri și curbe pandemice, de distanțare socială. Masca a devenit un accesoriu absolut normal. Dar cei mai mulți oameni nu au reușit să se obișnuiască cu încordarea pe care măsurile de protecție o impun. Au putut face efortul câteva luni, dar prelungirea situației i-a dus la epuizare și nu mai doresc să trăiască așa. Oare cum gestionezi oboseala de pandemie în familia ta?

Epuizare și copleșire

Psihologii vorbesc de oboseala sau burnout-ul generat de epidemia de COVID-19. Nu este vorba de simptomele celor care trec prin boală, ci de ce resimte întreaga populație cu privire la măsurile de prevenire. Bineînțeles, ele sunt necesare, dar induc o expunere constantă la stres și implică simptome variate, cum ar fi: epuizare, oboseală fizică și psihică, lipsa energiei, sentimente de copleșire, tristețe sau neajutorare, inabilitatea de a îndeplini sarcinile zilnice, performanță redusă la serviciu, izolare socială.

Cum gestionezi oboseala de pandemie: Mecanism de compensare

Este normal ca oamenii să fie obosiți, să le fie dor de familie și de prieteni și chiar de mersul la birou. ”Din păcate, am observat cum foarte multe persoane, deja vaccinate, s-au relaxat considerând ca nu se mai pot îmbolnăvi”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. ”Oboseala este un mecanism de compensare pentru limitările impuse și autoimpuse. Oamenilor este greu să nu mai socializeze ca înainte din cauza limitelor impuse. Este bine ca, dacă simți asta, să nu negi ce ce experimentezi din punct de vedere emoțional.  Totodată, există metode de a face față epuizării. Putem, în același timp, să ne ferim de virus și să ne bucurăm de viață, așa cum este ea.

Cerc de siguranță

Poți să gestionezi oboseala de pandemie, dacă ”măsurile de prevenție devin rutină. Pentru a reuși și să socializezi, este necesar să creezi un cerc de încredere, adică de prieteni și membri ai familiei despre care știi ca au același stil de viață și aceeași consecvență în abordarea pandemiei. Astfel, te poți vedea cu ei în condiții de siguranță. Înlocuiește activitățile cu risc mai mare de contaminare, cu alte activități cu risc mai mic. De exemplu, nu vei merge la o petrecere în interior cu un număr mare de participanți, dar poți participa la un grătar la care vin mai puține persoane. Păstrează o atitudine pozitivă, având permanent în minte ideea că această situație este tranzitorie și ca nu durează la nesfârșit”, te încurajează Cristina.  

Cum gestionezi oboseala de pandemie: Rutină pozitivă

Pentru a te simți mai bine, urmează o rutină zilnică de auto-îngrijire care să te ajute să faci față stresului. Există anumite lucruri pe care le poți face zilnic, săptămânal sau lunar pentru a te simți mai bine. De exemplu, în fiecare zi îți poți lua câteva momente de liniște în care să te gândești la lucrurile bune care se întâmplă în viața ta. Poți mânca ceva gustos și sănătos. Săptămânal te poți vedea sau auzi cu o bună prietenă. O data pe lună mergi cu familia într-o excursie de weekend în natură. Totodată, dacă măsurile de precauție devin și ele o rutină, nu te vor mai deranja atât de mult.

Citește și: Planuri de vacanță în vreme de pandemie

Cum să te simți mai bine în pandemie

  • Mergi în parc sau la pădure. Fă sport în aer liber.
  • Încearcă să gătești rețete noi, adecvate anotimpului.
  • Notează într-un jurnal lucrurile bune care ți se întâmplă. ”Vânează” mici bucurii în fiecare zi.
  • Ia câte o pauză în care să bei o cafea, să citești o carte sau să te uiți la serialul preferat.
  • Discută despre cărți sau filme cu prietenele tale.
  • Ascultă muzică plăcută. Dansează.
  • Dacă nu ajungi la sală, încearcă un program online de exerciții.

Citește și: Ce spui copilului despre moartea bunicului

Cum gestionezi oboseala de pandemie: Trăiește clipa

”Pentru ca să gestionezi oboseala de pandemie în familia ta, nu te uita la știri decât atunci când e necesar. Profită de această perioadă să faci lucruri pe care nu le poți face în alta etapă a viații. Fiecare zi este o noua oportunitate de a rescrie ceea și cum vrem să fim. Pentru a redobândi energia și entuziasmul, în ciuda condițiilor exterioare neprielnice, practică tehnici de mindfulness. Ele te ajută să te bucuri de moment. Poți să practici meditația sau rugăciunea. Fii recunoscătoare pentru ceea ce ai. Profită de oportunitatea de a fi singură, dacă o ai, și de a te putea îmbunătăți prin conștientizare și autoobservare activă.”

Sursa foto: 123rf.com