Simți o iubire imensă pentru copilul tău. E minunat să fii mamă. Totuși, dragostea pe care o trăiești trebuie exprimată astfel încât micuțul să o perceapă. Pentru ca să-ți faci copilul să simtă că îl iubești, ”e important, în primul rând, să știi care este limbajul lui de iubire”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu care te sfătuiește să încerci ”apoi să-i umpli rezervorul de afecțiune în permanență”. 

Citește și: Relațiile sociale ne influențează sănătatea

Importanța legăturii cu părinții

Copilul are nevoie de dragostea și de atenția ta. Ca mamă, vei avea probabil cea mai importantă influență în viața lui. Ține de tine ca el să simtă că merită să fie iubit și să-și dezvolte încrederea în sine. Relațiile din copilărie sunt baza vieții adulte. De aceea, este important să-ți faci copilul să simtă că îl iubești. Va putea reuși sau nu mai departe în funcție de cum s-a simțit în primii ani. Bineînțeles, lucrurile se mai pot schimba pe parcurs. Obiceiurile și ritualurile de familie au un impact major asupra celui mic. Chiar și în cele mai încărcate perioade, îi poți arăta copilului afecțiune în timpul activităților zilnice.

Citește și: Relația părinte – copil – de ce este importantă și cum o construiești

Cum faci copilul să simtă că îl iubești fără să-l răsfeți

Unii părinți nu vor să-și arate dragostea față de copii de teamă că i-ar răzgâia. ”Un copil care se simte iubit nu este răsfățat. Dimpotrivă, învață empatia și va avea comportamente dezirabile din dorința de a mulțumi la rândul lui. Alintul nu vine niciodată din prea multă iubire, ci din lipsă de reguli sau din faptul că părinții nu insistă ca ele să fie respectate. De exemplu, îi spui ”dacă iei notă mică, nu mai ieși din casă o săptămână”. Se întâmplă asta, dar uiți ce i-ai spus și îi permiți în aceeași zi să meargă cu prietenii în oraș”, explică psihoterapeutul. 

Cum faci copilul să simtă că îl iubești necondiționat

”Greșeala pe care o întâlnesc cel mai des în cabinet este că părinții își pedepsesc copiii retrăgându-și afecțiunea. Nu vorbesc cu ei. Le spun că nu merită să fie iubiți sau nu sunt dezirabili când au un anumit comportament. În general, copilul înțelege că e iubit condiționat de anumite norme. Ori tocmai aici e problema: el trebuie să se simtă iubit necondiționat chiar și atunci când greșește.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonNormal, trebuie să înțeleagă că o faptă necorespunzătoare atrage după sine consecințe, eventuale pedepse, dar fără retragerea afecțiunii părinților. Un copil care se simte iubit necondiționat va face, în medie, mai puține greșeli decât unul care e pedepsit cu retragerea afecțiunii,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Cum îl faci să-i placă școala. Sfatul psihologului

Sursa foto: 123rf.com