Află de la specialistul nostru de ce copilul adult nu te mai caută și cum poți îmbunătăți situația. Înstrăinarea de familie se produce întimp și poate avea rădăcini încă din copilărie.

Copilul adult nu te mai caută. Posibile cauze

Dacă ai exagerat printr-o atitudine prea autoritară, dacă nu l-ai tratat cu respect și acest fapt i-a afectat mult stima de sine, dacă nu i-ai acordat încredere și autonomie, dacă nu i-ai oferit confortul și siguranța necesare experimentării, dacă l-ai judecat și l-ai criticat foarte mult, atunci au fost create blocaje grave în comunicare. Iar aceasta se poate transforma la vârsta adultă în refuzul de a mai te vedea. Uneori, poate fi nemulțumit de faptul că nu-i accepți partenerul sau că el nu te acceptă pe tine. Alteori, are un anturaj și niște preocupări cu care știe că nu ești de acord și preferă să evite confruntarea.  

Copilul adult nu te mai caută. Resentimente din trecut

Atunci când copilul adult nu te mai caută, este posibil să fie niște probleme din prezent, dar mai ales din trecut. Cel mai bine ar fi să analizezi ce nu a funcționat în trecut în relația voastră. Dacă este deschis, îl poți întreba chiar pe el. O problemă care apare frecvent este lipsa comunicării la vârste mici.

Cei mai mulți părinți consideră că, atunci când copilul este mic, nu au ce vorbi cu el. Cred că nu trebuie decât să-i îndeplinească nevoile de bază și să-l disciplineze. Nu se vorbește cu micuțul decât strictul necesar și nu se creează o adevărată punte de comunicare. Apoi, când ajunge la adolescență, adulții consideră că ar putea vorbi cu el sau au, în sfârșit, ceva mai mult timp. Dar acesta nu mai e disponibil pentru că nu are obișnuința unei relații apropiate cu părinții.

Dorește independență

Se mai întâmplă altceva, mai ales la mamele iubitoare: să nu realizeze că ”micuțul” a crescut. I se adresează la fel, îl alintă prea mult, nu îi oferă suficientă libertate sau chiar îi impun ce să facă, ignorând că acesta poate și trebuie să ia deja singur deciziile pentru viața lui. De aceea, copiii adulți ai unor astfel de părinți pot prefera să se îndepărteze de ei.

Încearcă să vorbești cu el și să vezi ce simte. Fii deschisă și nu îl critica. Lasă-i și timp să se vindece. ”Fiica sau fiul care nu te mai caută este un adult cu un copil interior rănit, care a înțeles că o parte din educația primită de la tine i-a dăunat și l-a traumatizat. Este un tânăr în plin proces de  autocunoaștere și de creștere personală. Este un om care are nevoie de timp să își analizeze traumele și să ajungă să le accepte”, este de părere psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Copilul adult locuiește cu tine

Timp de vindecare

Copilul adult nu te mai caută uneori pentru că are nevoie de timp de vindecare. Chiar dacă îți admiți greșelile și este bine să o faci, nu fi prea aspră cu tine însăți. Ai avut cele mi bune intenții și nu știai tot ce știi acum. Nu arunca vina nici pe copilul tău. Și el este rănit și poate a rostit cuvinte grele. A făcut și el greșeli. Ține cont și de faptul că este adult. Așa că, în prezent, este responsabil de acțiunile sale, indiferent cum te-ai purtat tu în trecut.

Citește și: Copii care vor să se sinucidă

Copilul adult nu te mai caută. Ia tu inițiativa

”Ca mamă, poți încerca să-l întrebi ce îl frământă. Dacă a ales să nu te mai caute, înseamnă că este ceva din atitudinea ta care l-a îndepărtat. Ar putea fi dezaprobarea sau critica deasă pe care o primește din partea ta. Poate ca nu reușești să-i arăți că-l accepți așa cum este ori nu reușești să îi înțelegi și să-i respecți alegerile. Poate ca este influențat de anturaj, de parteneră etc.

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonCa mamă, nu poți să decât să îl asiguri periodic, de grija și afecțiunea ta. Îl poți ajuta să înțeleagă că ai făcut pentru el tot ceea ce ai putut sau ce te-ai priceput la vremea respectivă. Dacă ai greșit, ar trebui să știi. Ar fi bine să iți spună și să încercați să remediați. Evită manevrele de manipulare. Nu-i spune că ești bolnavă sau amenința că va regreta la mormântul tău etc. Deși poate va veni să te viziteze, va acumula furie care va duce către catastrofe, nu către soluționare,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com